Eksporta konkurētspējas analīze:izmaksu un strukturālie faktori - Ovčiņņikova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba tēma ir eksporta konkurētspējas analīze: izmaksu un strukturālie faktori. Zems tekošā konta līmenis jeb deficīts, banku sistēmas krīze, kopējā nelabvēlīga pasaules ekonomiskā situācija negatīvi ietekmē Latvijas eksportu un tā nākotnes attīstības iespējas. Darba mērķis ir izanalizēt eksporta konkurētspēju Latvijā pēc to ietekmējošiem izmaksu un strukturāliem faktoriem, kā arī izstrādāt priekšlikumus konkurētspējas attīstībai. Mūsdienas Latvijas eksporta konkurētspējai ir vāja pozīcija starptautiskajā tirgū, kā iemeslu šim faktam var pieminēt izmaksu pieaugumu, investīciju nesekmīgu pārdalīšanu, kā arī valdības neaktīvo līdzdalību lēmumu pieņemšanā attiecība uz eksporta veicināšanu un citu faktoru ietekmi. Latvijas tautsaimniecības attīstībai ir vitāli nepieciešama ražošanas veicināšana un valdības zinošās rīcības. Pētījumā izstrādātais modelis parāda, ka Latvijas reālā eksporta vērtību pozitīvi ietekmē ārējais pieprasījums – galvenās eksporta partnervalstu grupas ES-27 iekšzemes kopprodukta apjoma izmaiņas, ārvalstu tiešās investīcijas – to īpatsvars Latvijas iekšzemes kopproduktā. Savukārt negatīva ietekme ir lata reālam efektīvam kursam – kā eksporta konkurētspējas indikatoram, procentu likmēm – trīs mēnešu RIGIBOR indeksam. Atslēgvārdi: eksporta konkurētspēja, eksporta struktūra, eksporta ekonometriskais modelis, Mandela-Fleminga modelis, reālais efektīvais valūtas kurss

The theme of this research is the analysis of export competitiveness: cost and structural factors. Low current account – deficit, banking system crisis, overall unfavourable world economical situation negatively influences Latvian export and its future development possibilities. The goal of this research is to analyze Latvia’s export competitiveness by cost and structural factors, to invent propositions for export competitiveness development. Latvia’s export competitiveness takes weak position in international market, mainly because of rising costs, unsuccessful investment division, as well as inactive government’s participation in carrying out decisions for export stimulation and other. The vital necessity for development of Latvian economy are government’s competent actions and export stimulation. According to the model obtained in research, Latvian real export is positively influenced by external demand – the volumes of main export partner country group EU-27 gross domestic product, foreign direct investments – their weight in Latvia’s gross domestic product. Moreover, the real effective exchange rate – the indicator of export competitiveness and interest rates – three-month RIGIBOR index both have negative influence. Keywords: export competitiveness, export structure, export econometric model, Mundell-Fleming model, real effective exchange rate
Analysis of export competitiveness:cost and structural factors
Keywords: Ekonomika