Eksperimentālo parametru ietekme uz magneto-optiskiem absorbcijas signāliem cēzija atomu tvaikos - Nikolajevs, Antons (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā tika izveidota eksperimentāla iekārta mangeto-optisko absorbcijas signālu iegūšanai cēzija atomu tvaikos. Tā kā signālus var ietekmēt daudzi eksperimentālie faktori, tika uzņemti signāli pie dažādiem parametriem - lāzera frekvences, pumpējošā stara intensitātes, pumpējošā stara diametra -, lai noskaidrotu to ietekmi uz signāliem. Iegūtie signāli tika salīdzināti ar skaitliski modelētiem signāliem. Tika noskaidrots, ka vislielākā signālu amplitūda ir pie Fg = 4 → Fe = 3 supersīkstruktūras pārejas, savukārt vismazākā amplitūda ir pie Fg = 3 → Fe = 4 pārejas. Tika novērots, ka, palielinot pumpējošā stara intensitāti, signāli kļūst asimetriski, savukārt pie mazākas intensitātes tiek novērota zondējošā stara ietekme uz signāliem. Palielinot pumpējošā stara diametru, signālu amplitūda arī palielinās.

In this study an experimental setup was built to obtain omagneto-optical absorption signals in caesium atomic vapour. Since the signals can be influenced by various experimental factors, signals were recorded at different parameters such as laser frequency, pump beam intensity, and pump beam diameter to investigate their effects on the signals. The obtained signals were compared with numerically modeled signals. It was found that the highest signal amplitude occurs at the Fg = 4 → Fe = 3 hyperfine transition, while the lowest amplitude is observed at the Fg = 3 → Fe = 4 transition. It was observed that increasing the pump beam intensity leads to asymmetric signals, whereas at lower intensity, the probing beam’s effect on the signals becomes significant. Increasing the pump beam diameter results in an increased signal amplitude.
Influence of experimental parameters on magneto-optical absorption signals in caesium atomic vapour
Keywords: Fizika; cēzijs; Bloha vienādojumi; magnētiskais lauks; absorbcija