Cilvēka problemātiskā eksistence un psihiatrijas prakse: idejas, izvērsumi un kritika Ronalda Leinga un Tomasa Sāsa darbos - Eizenbergs, Eduards Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba nosaukums ir „Cilvēka problemātiskā eksistence un psihiatrijas prakse: idejas, izvērsumi un kritika Ronalda Leinga un Tomasa Sāsa darbos”. Šī darba uzdevums ir atklāt psihiatra Ronalda Leinga (Laing) izpratni par cilvēka problemātiskās eksistences būtību (ar problemātisko eksistenci šajā darbā tiek saprasts tas, ko psihiatrijas praksē dēvē par garīgo slimību un tās radītajiem simptomiem). Tāpat uzdevums ir parādīt to, kā un kapēc psihiatrs Tomas Sāss (Szasz), balstoties antipsihiatrijas tradīcijā pastāvošajā cilvēka problemātiskās eksistences būtības izpratnē (kurā ietilpst arī Leinga doma), izvērš visaptverošu modernās psihiatrijas prakses kritiku. Ronalds Leings problemātisko eksistenci raksturo ostensīvi. Šī eksistences forma tiek saistīta ar ontoloģisko nedrošību, dažādām bailēm, kas noved pie patības sašķelšanās. Problemātiskās eksistences cēlonis meklējams problemātiskā cilvēku savstarpējā interakcijā. Tomas Sāss savā domā netieši iesavinot Leinga izpratni atklāj to, ka problemātiskā cilvēka eksistence nav sasaistāma ar slimību, kā to pieņemts darīt mūsdienu psihiatrijas praksē. Balstoties atzinumā, ka cilvēka problemātiskā eksistence nav slimība, Sāss izvērš plašu psihiatrijas kritiku. Viņš parāda, ka psihiatrija ir cieši saistīta ar sociālpolitisko elementu.

The title of this Bachelor thesis is "Problematic Existence of Human and Practice of Psychiatry: Ideas, Expansions and Critique in the Works of Ronald Laing and Thomas Szasz". The objective of this thesis is to describe how psychiatrist Ronald Laing reveals his thought about the true nature of problematic existence of human ( in this paper, term- problematic existence of human- , are used as equivalent to term- mental ilness and it's effects.). The second objective is to unfold how and why psychiatrist Thomas Szasz, in the field of antipsychiatry tradition (where Laing's thought also can be placed), carries out his criticism of modern psichiatry. Problematic existence of human in Laing's thought is described ostensively. This form of existence is described by using terms- ontological insecurity, different kind of fears etc. The form of existence, where these elements are present, results in division of human self. The cause of problematic existence of human could be found in problematic human relationships. In the context of Laing's thought, Thomas Szasz reveals that problematic human existence is not a disease, how it is believed in modern psychiatry. On the basis of this thesis, Szasz carries out criticism of psychiatry. He shows that psychiatry is closely connected with socio-political element.
Problematic Existence of Human and Practice of Psychiatry: Ideas, Expansions and Critique in the Works of Ronald Laing and Thomas Szasz
Keywords: Filozofija; Cilvēka problemātiskā eksistence; Psihiatrijas prakse; Ronalds Leings; Tomas Sāss