3-4 gadīgu bērnu matemātisko prasmju veicināšana āra nodarbībās - Blumberga, Ineta (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Ineta Blumberga Darba vadītāja: Mg.paed. Inese Barone Pētnieciskā darba temats: 3-4 gadīgu bērnu matemātisko prasmju veicināšana āra nodarbībās. Pētījuma mērķis: Apkopot teorētisko informāciju un praktiski pārbaudīt kā pedagoģiskais process, kurš tiek organizētas āra vidē, veicina 3-4 gadīgu bērnu matemātikas mācību jomu prasmes. Pētījuma uzdevumi: 1. Izpētīt pedagoģisko un psiholoģisko literatūru par 3- 4 gadīgu bērnu attīstības posmu. 2. Izpētīt Valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijas un matemātikas mācību jomas saturu vidējam pirmsskolas izglītības vecumam un apkopot iegūto informāciju. 3. Izpētīt literatūru par āra vidi kā mācību norises vietu. 4. Izpētīt un sniegt pirmsskolas izglītības iestādes “X” vidējās pirmsskolas izglītības vecuma grupas raksturojumu matemātikas mācību jomā. 5. Plānot un veikt matemātikas mācību jomas pedagoģisko darbību āra vidē. 6. Veikt atkārtotu bērnu matemātisko prasmju novērtēšanu un analizēt iegūtos rezultātus. Darba pirmajā daļā autore analizē pedagoģisko un psiholoģisko literatūru par 3-4 gadus vecu bērnu psiholoģisko attīstību un kognitīvajām spējām, kā arī izpēta izglītības programmas Skola2030 matemātikas mācību jomas saturu 2.vecuma posmam, Valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijas un izglītības likumu, un analizē literatūru par āra vidi kā mācību norises vietu, tā ietekmi uz bērna attīstības veicināšanu. Darba otrajā daļā autore veic pirmsskolas izglītības iestādes “X” vidējās pirmsskolas izglītības grupas “A” raksturojumu matemātikas mācību jomā. Pētījuma praktiskajā daļā autore veic izmēģinājuma darbību - organizē mācību procesu āra vidē, veicinot matemātikas mācību jomas satura apguvi. Atslēgas vārdi: āra nodarbības, pirmsskolas pedagoģiskais process, vidējais pirmskolas izglītības vecums, matemātikas mācību joma, attīstība.

Author: Ineta Blumberga Supervisor: Master of Pedagogy, Inese Barone Research topic: Promoting mathematical skills of 3–4-year-olds children in outdoor classes. Aim of the study: To compile theoretical information and practically examine how the pedagogical process, conducted in an outdoor environment, promotes the development of mathematical skills in 3–4-year-old children. Objectives of the study: 1. To study pedagogical and psychological literature on the developmental stages of 3–4-year-old children. 2. To study the National preschool education Guidelines and the mathematical curriculum for the middle preschool age group, compiling the gathered information. 3. To study literature on outdoor environments as a learning setting. 4. To study and provide characterisation of mathematical skills of the middle preschool age group in the preschool educational institution "X." 5. To plan and conduct pedagogical activities in the field of mathematics in an outdoor environment. 6. To reassess the children’s mathematical skills and analyse the obtained results. In the first part of the study, the author analyses pedagogical and psychological literature on the psychological development and cognitive abilities of 3–4-year-old children. Additionally, the study examines the "School2030" educational program's mathematical content for the second age group, the National preschool education Guidelines, and the Education Law. It also reviews literature on the outdoor environment as a learning setting and its impact on fostering child development. In the second part of the study, the author characterizes the middle preschool group "A" of the preschool educational institution "X" concerning the mathematics learning area. In the practical part of the research, the author conducts trial activities - organizing the learning process in an outdoor environment to promote the acquisition of mathematical content. Keywords: outdoor lessons, preschool pedagogical process, middle preschool age, mathematics learning area, development.
Promoting mathematical skills of 3-4 year olds in outdoor classes
Keywords: Izglītības zinātnes; Āra nodarbības; Pirmsskolas pedagoģiskais process; Vidējais pirmsskolas izglītības vecums; Matemātikas mācību joma; Attīstība