Perorālo H1- antihistamīna medikamentu aprite "Tirgus aptieka Tukumā - mana aptieka" - Mertena, Megija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt populārāko perorālo H1-antihistamīnu medikamentu apriti "Tirgus aptieka Tukumā - Mana aptieka". Veikt pacientu un farmaceitu anketēšanu par alerģiju un H1-antihistamīna medikamentiem. Veicot pētījumu tika noskaidrtots, ka pārdotākie perorālie H1-antihistamīna medikamenti "Tirgus aptieka Tukumā - Mana aptieka" bija gan pirmās, gan otrās paaudzes H1-antihistamīni: Tavegyl 1 mg N20, Aceterin express 10 mg N10, Zyrtec 10 mg N10. Pacientu anketēšanā tika noskaidrots, ka 70,67% no respondentiem ir saskārušies ar alerģiska veida reakcijām. Farmaceitu, farmaceitu asistentu un farmācijas studentu anketēšanā tika noskaidrots, ka liela daļa speciālistu vēlētos apgūt papildus zināšanas par H1-antihistamīniem. Iegūtie dati lieicina, ka pirmās paaudzes H1-antihistamīni tiek plaši izmantoti un ieteikti alerģisku simptomu samazināšanai, neskatoties uz to, ka tiem ir vairāk nevēlamu blakusparādību un salīdzinoši mazāk klīnisko pētījumu nekā otrās paaudzes H1-antihistamīna preparātiem. Atslēgvārdi: H1-antihistamīni, alerģija, histamīns, perorāli

The aim of this Master's thesis was to research the most popular oral H1-antihistamine movement in "Market Pharmacy Tukums - Mana pharmacy", survey patients and pharmacists about allergies and H1-antihistamine. Survey results reveal that the peroral H1-antihistamines sold at the Market Pharmacy Tukums - Mana pharmacy were both first and second generation H1-antihistamines: Tavegyl 1 mg N20, Aceterin express 10 mg N10, Zyrtec 10 mg N10. In patient's survey, 70,67% of the respondents were found to have experienced allergic reactions. Survey of pharmacists, pharmacist assistants and pharmaceutical students shown that a large group of specialists would like to learn additional knowledge of H1-antihistamine. Obtained data show that first-generation H1-antihistamines are widely used and recommended for reducing allergic symptoms, despite having more adverse reactions and relatively less clinical trials than second-generation H1-antihistamines. Key words: H1-antihistamines, allergy, histamine, oral
Peroral H1-antihistamine medicine movement in “Market Pharmacy Tukums - Mana pharmacy"
Keywords: Farmācija; H1-antihistamīni; alerģija; histamīns; perorāli