Darba likuma ievērošanas problemātika pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs - Kļaviņa, Gunita (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā apskatītās problēmas būtība saistīta ar pašvaldības izglītības iestādes specifiku nodarbinātības jautājumos un pašvaldībās atšķirīgo izpratni par darba devēju pašvaldības darbiniekam. Aizsargājot pašvaldības, kā darba devēja, un darbinieku tiesības, nepieciešams rast risinājumu problēmām, kuras saistītas ar Darba likuma normu ievērošanu attiecībā pret darba piedāvājumiem citās pašvaldības iestādēs, veidot vienotu izpratni, kāda ir darba devēja un pašvaldības iestādes vadītāja kompetence attiecībā pret pašvaldības darbiniekiem darba tiesiskajos jautājumos, un veicināt profesionālo pilnveidi gan darba devējiem, gan darbiniekiem par darba tiesībām. Pilnveidojot komunikācijas sistēmu pašvaldībās, iespējams operatīvi gūt informāciju par vakantajiem amatiem, šādā veidā nodrošinot Darba likuma normu ievērošanu. Darba mērķis ir pilnveidot izpratni par pašvaldības kā darba devēja kompetenci, pašvaldības izglītības iestāžu darbinieku tiesisko aizsardzību un sniegt iespējamos risinājumus, lai nodrošinātu Darba likuma normu, kuras nosaka pienākumu piedāvāt darbu tai pašā vai citā uzņēmumā, ievērošanu. Teorētiski pētnieciskā daļa balstīta uz normatīvajiem aktiem, tiesu praksi, pētījumiem, autoru grāmatām un interneta resursiem latviešu, angļu un krievu valodās. Kā pētījuma metodes izmantotas situāciju analīze, salīdzinošā analīze, kontentanalīze, dedukcijas metode. Rezultāti un secinājumi gūti analizējot likumsakarības starp normatīvajiem aktiem un praksi. Iespējamie risinājumi balstīti praksē, pētot esošo situāciju un meklējot uzlabojumus pašvaldības komunikācijas sistēmās, lai ievērotu Darba likumu. Darba uzdevumi: 1. Analizēt literatūru, pētīt tiesu praksi par problēmsituācijām darba tiesiskajās attiecībās, salīdzināt un analizēt pašvaldību izdotos normatīvos aktus, to atbilstību Darba likumam, Valsts pārvaldes iekārtas likumam. 2. Analizēt problēmsituācijas pašvaldības izglītības iestādēs, kuras saistītas ar Darba likuma normu ievērošanu. 3. Darba likuma normu, kuras nosaka pienākumu piedāvāt darbu tai pašā vai citā uzņēmumā, ievērošanai, izstrādāt priekšlikumus informācijas apmaiņai starp pašvaldību, tās iestāžu vadītājiem un darbiniekiem.

The nature of the problem at Master's relates to the specific nature of the municipality educational institution in employment matters and the different understanding of the employer for municipality employee in local governments. In protecting municipalities, as employer and employees' rights, it is necessary to find solutions to problems related to compliance with the norms of the Labour Law in relation to offers of employment in other municipality institutions, to develop a common understanding of the competence of the employer and the head of the municipality authority in relation to municipality employees in labour law matters, and to promote professional development for both employers and employees on labour rights. By improving the communication system in municipalities, it is possible to quickly obtain information on vacant posts, thereby ensuring compliance with the norms of the Labour Law. The aim of the work is to improve the understanding of competence of the municipality as an employer, the legal protection of employees of municipality education institutions and to provide possible solutions to ensure compliance with the provisions of the Labour Law, which prescribe the obligation to offer work in the same or other undertaking. In theory, the research part is based on regulatory enactments, judicial practices, studies, author books and Internet resources in Latvian, English and Russian languages. The analysis of situations, comparative analysis, concessional analysis, deduction method has been used as study methods. The results and conclusions are derived from an analysis of the relationship between laws and practices. Potential solutions are based in practice, studying the current situation and looking for improvements in municipality communication systems to comply with the Labour Law. Tasks: 1. Analyse the literature, study the case-law regarding problems in labour law relations, compare and analyse the regulatory enactments issued by municipalities, their compliance with the Labour Law, the Law on State Administration Equipment. 2. Analyse problems in municipality educational institutions related to compliance with the provisions of the Labour Law. 3. Compliance with the provisions of the labour law, which specify the obligation to offer work in the same or other undertaking, shall develop proposals for the exchange of information between the municipality, the heads of its institutions and employees.
Complexity of labour law compilance in educational institutions founded by municipalities
Keywords: Tiesību zinātne; juridiska persona; pašvaldība; darba devējs; iestāde; darbinieks