Muzikāli didaktiskās rotaļas fonemātiskās uztveres pilnveidei 5 - 6 gadus veciem bērniem - Možeiko, Ance (Latvijas Universitāte, 2019)
Bērna valodas un runas attīstības process ir sarežģīts un tā rezultāts, valodas sapratne un skaidra runa, ir atkarīgs no vairākiem ietekmējošiem faktoriem. Viens no tiem ir fonemātiskā uztvere. Nepietiekami attīstītas fonemātiskās uztveres dēļ bērnam rodas grūtības saklausīt un atšķirt skaņas, tās reproducēt, kā arī ir grūtības apgūt lasītprasmi un rakstītprasmi. Maģistra darba mērķis ir pētīt, kā pilnveidojas 5 – 6 gadus vecu bērnu fonemātiskā uztvere, regulāri izmantojot muzikāli didaktiskās rotaļas. Mērķa sasniegšanai tiek izmantots gadījuma pētījums, kur datu iegūšanai tika izmantota logopēdiskā izpēte, anketas un padziļinātās intervijas. Pētījuma teorētiskajā daļā darba autore pēta un analizē teorētiskās atziņas par 5 – 6 gadus vecu bērnu attīstības īpatnībām dažādās jomās, tostarp fonemātisko attīstību šajā vecumā un tās lomu valodas un runas apguvē, kā arī muzikāli didaktisko rotaļu iespējas pilnveidot fonemātisko uztveri. Pētījuma praktiskajā daļā autore apraksta pētnieciski praktisko darbību, kur tiek veikta bērnu fonemātiskās uztveres līmeņa noteikšana un koriģējoši attīstošā darbība, izmantojot autores izstrādātas muzikāli didaktiskās rotaļas. Pētījumā tiek secināts, ka muzikāli didaktiskās rotaļas pilnveido bērnu fonemātisko uztveri. Maģistra darbu veido 58 lappuses, 11 attēli, 1 tabula. Darbā analizēti 76 informācijas avoti un pievienoti 8 pielikumi.

The process of child’s language and speech development is complex, and its result, language comprehension and clear speech depends on a number of influencing factors. One of those is phonemic perception. Because of underdeveloped phonemic perception, the child has difficulty in hearing and distinguishing the sounds, reproducing them, and a result of that the child has difficulty in learning how to write and read. The purpose of this Master’s Thesis is to research how the phonemic perception develops for a 5 – 6 year old children, while regularly implementing music didactic play. Case study is the research method that was used in order to achieve the goal of the Master’s Thesis. This case study consists of a speech therapy research, questionaries and more detailed interviews. In the theoretical part of the research, the author explores and analyzes theoretical results on the peculiarities of development of 5 – 6 year old children in various situations, including phonemic development at this age and its role in language and speech acquisition, as well as the possibilities of music didactic play to improve phonemic perception. In the practical part of the research, the author describes the research practically, where the level of children's phonemic perception and corrective development activity is determined by using the music didactic play, that is developed by the author. The study concludes that music didactic play improves children's phonetic perception. This Master’s Thesis consists of 58 pages, 11 pictures, 1 table. The Thesis analyses 76 different sources of information and has 8 attachments.
Improvement of the phonemic perception through music didactic play for young children ages 5-6
Keywords: Pedagoģija; 5 – 6 gadus veci bērni; fonemātiskā uztvere; muzikāli didaktiskās rotaļas; koriģējoši attīstošā darbība