Metaloproteināžu HDAC un ADAM potenciālo inhibitoru iegūšana un ar to saistīta sintēzes metožu izveide - Ņikitjuka, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Metaloproteināžu HDAC un ADAM potenciālo inhibitoru iegūšana un ar to saistīta sintēzes metožu izveide. Ņikitjuka A., zinātniskais vadītājs Dr. Chem., prof. A. Jirgensons. Promocijas darbs 155 lappuse, 77 attēli, 31 tabula, 113 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota literatūra par dizintegrīna un metaloproteināzēm (ADAM), histona deacetilāzes (HDAC) lomu organismā un pašlaik zināmiem tās inhibitoriem. Sintezēti vairāki aziridīnoksīmu funkciju saturoši Vorinostata struktūranalogi. Iegūti dažādi benzosultāma cikla hidroksāmskābju atvasinājumi. Veikta iegūto savienojumu bioloģiskās aktivitātes datu analīze. Promocijas darba pētījuma rezultātā ir izstrādātas jaunas skābes jutīgas aizsarggrupas, kuru efektivitāte pierādīta hidroksāmskābju un sulfonamīdu sintēzē. ADAM METALOPROTEINĀZE, HISTONA DEACETILĀZE, AZIRIDĪN-1-ILOKSĪMI, SULFONAMĪDI, HIDROKSILAMĪNS, PRENIL- UN 2-METILPRENIL- AIZSARGGRUPAS.

Synthesis of the potential metalloproteinases HDAC and ADAM inhibitors and the development of related synthetic methods. Nikitjuka A., supervisor Dr. Chem., prof. A. Jirgensons. PhD thesis. 155 pages, 76 figures, 31 table, 113 literature references, 5 appendices. In Latvian. PhD thesis summarizes the literature about disintegrin and metalloproteinase (ADAM) and histone deacetylase (HDAC), their role in organism and known-to-date inhibitors. Aziridinoxime moiety containing Vorinostat structural analogues were synthesized. Various benzosultam cycle hydroxamic acid derivatives were obtained. The biological activity data of obtained products was analyzed. The acidlabile protecting groups efficient in the synthesis of hydroxamic acids and sulfonamides were developed in the frame of PhD project. ADAM METALLOPROTEINASE, HISTONE DEACETYLASE, AZIRIDIN-1-YLOXIMES, SULFONAMIDES, HYDROXYLAMINE, PRENYL- AND 2-METHYLPRENYLPROTECTING GROUPS
Synthesis of the potential metalloproteinases HDAC and ADAM inhibitors and the development of related synthetic methods
Keywords: Ķīmija; Chemistry