Dabas aizsardzības un teritorijas attīstības plānošanas sasaistes iespējas - Trasūne, Laura (Latvijas Universitāte, 2015)
Ir neskaidra dabas aizsardzības un teritorijas attīstības plānošanas sadarbība plānošanas procesā un dokumentu izstrādes gaitā. Nesaskaņota plānošana var radīt pārpratumus plānu īstenošanas un teritorijas attīstīšanas laikā. Plānotāju vidū izskan aktuāls jautājums, kā nodrošināt vienotu pieeju dabas aizsardzības prasību iekļaušanai teritorijas attīstības plānošanas dokumentos. Darba mērķis ir noskaidrot saikni starp dabas aizsardzības un teritorijas attīstības plānošanu Latvijā un izstrādāt priekšlikumus sasaistīta plānošanas procesa nodrošināšanai. Maģistra darbā ir apskatīti četri modeļi plānošanas procesa pilnveidošanai, lai uzlabotu plānu kvalitāti un īstenošanas mehānismu. Pētījuma rezultāti tiek balstīti uz anketēšanas rezultātiem, intervijām ar ekspertiem, teritorijas attīstības plānošanas dokumentu un dabas aizsardzības plānu izvērtēšanu un īpaši aizsargājamo dabas teritoriju apsekošanu dabā.

The cooperation efficiency between nature protection and spatial planning is unclear in the process of planning and developing documents. Uncoordinated planning can lead to confusion during implementation of the plans and developing the area. Still an actual issue is how to apply a common approach to integrate nature protection requirements into spatial development documents. The aim of the study is to clarify the relationship between nature protection and spatial planning in Latvia, and to develop proposals for interconnected planning process. Master`s thesis studies four cases of the planning process improvement to improve quality and implementation of the plans. The study results are based on the survey results, interviews with experts, the evaluation of spatial planning documents and nature protection plans, as well as survey of the field.
Interaction between nature protection and spatial planning
Keywords: Arhitektūra; dabas aizsardzība; apsaimniekošana; teritorijas attīstības plānošana; dokumenti; integrācija