Bezvarīgo vara: Masariks, Patočka, Havels - (:unkn) unknown (LU Filozofijas un socioloģijas institūts, 2018)
"Bezvarīgo vara” (Moc bezmocných) ir atsauce uz Vāclava Havela eseju ar tādu pašu nosaukumu, kas kļuva par kolektīvās monogrāfijas vadmotīvu un konceptuālo kodolu. Grāmatā ir apkopoti mūsdienu Čehijas un Latvijas zinātnieku – vēsturnieku, filosofu, sociologu, antropologu, lingvistu – aktuālie pētījumi, kā arī pirmo reizi latviešu valodā ir pārtulkoti triju ievērojamo čehu domātāju – Tomāša Garika Masarika, Jana Patočkas un Vāclava Havela teksti. Grāmatā “Bezvarīgo vara: Masariks, Patočka, Havels” iekļauta daļa no pētījumiem, kas tika prezentēti konferencē ar tādu pašu nosaukumu. Tā norisinājās Rīgā, 2017. gada 24. un 25. oktobrī un tās patronese bija prof. Dr. Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas Valsts prezidente (1999–2007). V. Vīķes-Freibergas ievadvārdi sniedz emocionālo kamertoni grāmatai, kuras struktūru veido trīs nodaļas. Pirmā nodaļa ir saistīta ar T.G.Masarika personību, darbību un vēsturisko kontekstu, kā arī ar viņa idejām par nacionālo minoritāšu lomu vēsturiskās un politiskās atmiņas saglabāšanā. Pētījumos, kuri iekļauti otrajā nodaļā, tiek analizēts un interpretēts V. Havela intelektuālais mantojums, gan pievēršoties tā izpratnei Latvijā 1980. gadu beigās, Atmodas laikā, gan iezīmējot paralēles ar mūsdienu situāciju.Trešo nodaļu veido tulkojumi: fragments no T.G. Masarika grāmatas “Pasaules revolūcija”, nodaļa no J. Patočkas manuskripta “Eiropa un pēc-Eiropa” un Patočkam veltītā Vāclava Havela eseja “Bezvarīgo vara”. Krājuma sastādītāji cer, ka grāmatā apkopotie pētījumi iesaistīs lasītāju ne tikai pārdomās par 20. gs vēstures ”sāpju punktiem” un to atbalsīm mūsdienās, bet arī iedrošinās nevairīties no pagātnes slēptās klātbūtnes apjēgšanas un kritiskās izvērtēšanas mūsu kopīgajā tagadnē. Ievērojamo čehu domātāju darbu tulkojumi ir mēģinājums pietuvināties tai pieredzei, kura vieno visus eiropiešus kā ”laika nervs”, kas nemitīgi atgādina par piedzīvoto, bet reizē iezīmē dzīves perspektīvu, kuru tomēr cilvēkiem ir iespēja – un arī tiesības – mainīt.

The book “Power of the Powerless: Masaryk, Patočka, Havel” contains a part of research presented at the conference bearing the same title in Riga on October 24–25, 2017 under the patronship of Professor Vaira Vīķe-Freiberga, President of Latvia (1999–2007). The title of the book echoes Havel’s essay “Power of the Powerless” (1987) and opens up a thematic field for discussion and reflection concentrating on relations of individuals and power structures within democratic and non-democratic set-up. The protagonists mentioned in the title of the book are personalities well known outside Czech Republic, whose life stories are closely entwined with the historical and ideological collisions of the 20th century.The book includes some of their programmatic texts for the first time published in Latvian. It may be considered as a system of coordinates of the metaphors for the whole volume consisting of research results of the investigations of many scholars of Latvia and the Czech Republic – historians, philosophers, anthropologists, philologists. Part One of the book – “Masaryk and the Present Time” – consists of research into the historical dimension, reflecting the experience of the marginalized social groups at various periods of the 20th century history. Part Two of the book – “Havel’s Legacy” - concentrates attention on the intellectual and political heritage of Václav Havel that is closely connected with the name of his teacher philosopher Jan Patočka.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS; Tomāšs Gariks Masariks; Jans Patočka; Vāclavs Havels; biopolitika; minoritāte; vara; demokrātija; Eiropa