Laika mērīšanas sistēma izmantošanai fizikas praktikumā - Kalve, Voldemārs (Latvijas Universitāte, 2013)
Fizikas praktikuma laboratorijas darbā par Stoksa likumu nepieciešams pārliecināties, vai lodīte krīt ar vienmērīgu ātrumu. Laika mērīšana šobrīd tiek veikta ar vairākiem rokas hronometriem, kas nespēj nodrošināt augstu mērījumu precizitāti, jo cilvēka reakcijas darbā ar hronometru ir 0,2 sekundes. Bakalaura darba mērķis ir izveidot laika mērīšanas sistēmu, kura precīzāk spētu noteikt laika intervālus, kuros lodīte veiks vienādus attālumus, tā dodot iespēju precīzāk noteikt ātrumu, kurš nepieciešams viskozitātes koeficienta izrēķināšanai. Darba rezultātā tika radīta laika mērīšanas sistēma, kas laiku intervālus starp noteiktiem punktiem spēj mērīt sešas reizes precīzāk kā ar hronometrāžas metodi un ir veiktas būtiskas iestrādes 200 reizes precīzākas mērīšanas sistēmas izveidei.

In order to complete the practical experiment of Stokes’ law, the student needs to find the settling velocity of a sphere, and this is currently done by using multiple chronometers, which is not a precise way of doing it, as the human reaction time when working with a chronometer is 0,2 seconds. The aim of this Bachelor thesis is to create a timekeeping system, which could be used to more precisely measure the time intervals in which a sphere moves a certain amount, thereby making it possible to precisely calculate the settling velocity, which is needed to calculate the viscosity. This Bachelor thesis resulted in a timekeeping system which could measure the time intervals with an error that is six times smaller than by using chronometers and a system with an error that is two hundred times smaller is in development.
The development of a timekeeping system for use in the physics laboratory
Keywords: Fizika