Bezrecepšu nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas paradumi jauniešu vidū - Belova, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir bezrecepšu nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas paradumi jauniešu vidū. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka aizvien biežāk tiek reklamēta šo medikamentu ātrā un efektīvā lietošana. Sabiedrība un jaunieši tajā skaitā šos medikamentus izvēlas, jo tie ir viegli nopērkami, plašas izvēles iespējas, ātra efektivitāte, bet neaizdomājas par šo medikamentu pareizu lietošanu un blakusparādībām. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot bezrecepšu nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas paradumus jauniešu vidū. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūras avotus par bezrecepšu nesteroīdo pretiekaisuma medikamentu lietošanas paradumiem jauniešu vidū. Izstrādāt pētījuma anketu, veikt anketēšanu un sagatavot secinājumus un priekšlikumus, saskaņā ar anketā iegūtiem rezultātiem un izanalizētiem literatūras avotiem. Izvirzītā hipotēze - Jaunieši ir pakļauti nepareizas NPL lietošanas riskam saistībā ar nepietiekamām zināšanu par medikamentu lietošanu Pētniecības instruments ir anketa. Tiek aptaujāti cilvēki konkrētajā vecuma grupā (18-25 gadi), kas brīvprātīgi aizpilda aptaujas anketu interneta vietnē Pētījuma metode ir kvantitatīvā un aprakstošs pētījums. Pētījuma rezultātā iegūts apstiprinājums, ka jaunieši plaši un bieži lieto bezrecepšu NPL ikdienā kā pretsāpju, pretiekaisuma un pretdrudža līdzekļus. Ar NPL anotāciju pirms lietošanas iepazīstas tikai trešā daļa jaunieši un viņi vāji pārzina medikamentu sastāvu. Ir izstrādāti priekšlikumi kā veicināt jauniešu izglītošanu korektākai medikamentu lietošanai un uzlabot zināšanas par to iedarbību uz organismu.

The Bachelor Thesis topic is "The use of over-the-counter non-steroidal anti-inflammatory drugs among young people". The topicality of this study is determined by the fact that these drugs are easy to access and the effectiveness is highly advertised. Society, including young people, choose these kind of drugs because they are easy to buy, there is a wide choice over-the-counter non-steroidal anti-inflammatory drugs and they are very effective, but people forget to think of the proper use and the side effects of these drugs. The aim of the Bachelor's thesis is to find out the habits of over-the-counter non-steroidal anti-inflammatory drug use among young people. The tasks of the research are to compile and analyze scientific literature, to develop a research questionnaire, to carry out the survey and to prepare conclusions and proposals according to the results of the questionnaire and scientific literature. Hypothesis - young people are exposed to the risk of NSAIDs due to insufficient knowledge of drug use. The research tool is a questionnaire. The study involved young people from ages 18 to 25, who voluntarily filled the questionnaire. The research method is quantitative and descriptive study. The study confirmed that young people use over-the-counter NSAIDs widely and often on a daily basis as painkillers, ant-inflammatory and antipyretic drugs. Only a third of the respondents get acquainted with the NSAID annotation before use and they have poor knowledge of the composition of medicines. Proposals have been made on how to educate young people about correct use of these kinds of medicine and how to improve the knowledge of their effects on the body.
The use of over-the-counter non-steroidal anti-inflammatory drugs among young people
Keywords: Medicīna; Nesteorīdie pretiekaisuma līdzekļi; Jaunieši; Lietošanas paradumi; Kvantitātīva metode