Diferencēta pieeja lasītprasmju pilnveidei krievu valodas stundās 6. klases skolēniem ar krievu valodu kā dzimto, otro valodu vai svešvalodu - Fridrih, Alena (Latvijas Universitāte, 2023)
Diferencēta pieeja lasītprasmju pilnveidei krievu valodas stundās 6. klases skolēniem ar krievu valodu kā dzimto, otro vai svešvalodu. – Rīga, 2023, 94 lpp. Saskaņā ar Latvijā spēkā esošo izglītības programmu, ceturtās klases skolēniem ir tiesības izvēlēties mācīties otro svešvalodu. Skolēni, kuri izvēlas krievu valodu, vadās dažādu iemeslu dēļ, un tiem ir atšķirīgs sākotnējais zināšanu līmenis, kas rada grūtības gan mācībās, gan valodas apguvē. Tādējādi klases darbā netiek iesaistīti skolēni ar augstu zināšanu līmeni, kas var izraisīt disciplīnas problēmas klasē. Tajā pašā laikā skolēniem ar nepietiekamu zināšanu līmeni izglītības process šķiet grūts vai pat neiespējams; viņi zaudē interesi konkrētajā stundā un motivāciju apgūt svešvalodu kopumā. Kā zināms, svešvalodas apguve ietver četrus runas aktivitātes veidus: klausīšanos, lasīšanu, rakstīšanu un runāšanu. Šajā darbā aplūkotas diferencētas pieejas metodes lasītprasmes attīstīšanai sesto klašu skolēniem, kuriem lielākai daļai krievu valoda ir svešvaloda un šķiet grūti apgūstama, bet citiem tā ir dzimtā vai otrā saziņas valoda, kā arī skolēniem ar augstu priekšzināšanu līmeni. Šī darba ietvaros tika pētīts lasītprasmes jēdziens un tās vērtēšanas kritēriji; diferencētas pieejas būtība, tās izmantošanas priekšrocības un trūkumi krievu valodas kā svešvalodas mācīšanā, kā arī diferencētās pieejas un uzdevumu kopuma praktiskā pielietojuma rezultāti, kas ieteicami skolēniem ar dažādu sagatavotības līmeni. Pētījumā piedalījās 25 6. klases skolēni no vienas Kurzemes vidusskolas. Darbs var būt noderīgs metodiķiem, skolotājiem, pētniekiem un cilvēkiem, kuri studē svešvalodas. Atslēgas vārdi: lasītprasmes attīstība, krievu valoda kā svešvaloda, diferencēta pieeja, svešvalodas mācīšanas metodes.

Differentiated approach to improve reading skills in Russian lessons for form 6 students with Russian as a native, second or foreign Language. – Riga, 94 p. According to the current education programme in Latvia, fourth-grade students have the right to choose a second foreign language to study. Students, who choose Russian, are guided by different motivations and have varying levels of initial knowledge, which creates difficulties both in teaching and in language acquisition. As a result, students with a high level of knowledge are not involved in learning process, which can lead to disciplinary issues. At the same time, students with insufficient knowledge find the learning process challenging or even impossible, losing interest and motivation to learn the foreign language. As known, foreign language learning encompasses four types of communicative activities: listening, reading, writing, and speaking. This diploma thesis focuses on differentiated approaches to developing reading skills among sixth-grade students, for the majority of whom Russian is a foreign language that is perceived as challenging to acquire, while for others, it is their native or second language of communication, or they possess a high level of prior knowledge. Within the scope of this work, the concept of reading skills and the criteria for their assessment have been explored. The essence of differentiated approach, its advantages and disadvantages in teaching Russian as a foreign language, as well as the results of practical implementation of differentiated approach, have been described. Additionally, a set of tasks recommended for students with different levels of preparation has been developed. The study involved 25 sixth-grade students from one of the schools in Kurzeme. This work can be valuable for methodologists, teachers, researchers, and individuals studying foreign languages. Keywords: development of reading skills, Russian as a foreign language, differentiated approach, foreign language teaching methods.
Differentiated Approach to Improve Reading Skills in Russian Lessons for Grade 6 Students with Russian as Native, Second or Foreign Language
Keywords: Izglītības zinātnes; lasītprasmes attīstība; krievu valoda kā svešvaloda; diferencēta pieeja; svešvalodas mācīšanas metodes