Latvijas un Lielbritānijas grāmatvedības likumdošanas salīdzinoša analīze - Mirenska, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir “Latvijas un Lielbritānijas grāmatvedības likumdošanas salīdzinošā analīze”. Darba mērķis ir izpētīt Lielbritānijas grāmatvedības likumdošanas prasības, kā arī to izstrādes procesu, un izstrādāt priekšlikumus jauno standartu un normatīvo aktu ieviešanai un jau spēkā esošu standartu un normatīvo aktu pilnveidošanai Latvijā. Bakalaura darba apjoms ir 66 lapas un 5 pielikumi. Tas sastāv no 4 nodaļām, kurās ietvertas 9 tabulas un 10 attēli. Pirmajā darba nodaļā ir analizēti grāmatvedības uzskaites modeļi. Otrajā nodaļā izskatīta Lielbritānijas grāmatvedības likumdošanas sistēma. Trešajā nodaļā analizētas Lielbritānijas finanšu pārskata sastāvdaļas. Ceturtajā nodaļā ir uzskaitītas būtiskākās atšķirības starp grāmatvedības uzskaites sistēmām. Darba gaitā autore secinājusi, ka starp abu valstu grāmatvedības standartiem pamatā ir ārējā rakstura atšķirības. Dažādi ir mūsu priekšstati par ideju īstenošanas formām, nevis par to saturu. Darbā veiktā analīze pamatojas uz LR un Lielbritānijas grāmatvedības likumdošanas aktu prasībām, Latvijas un ārvalstu zinātnieku veiktajiem pētījumiem, kā arī internetā pieejamiem datiem. Atslēgvārdi: likumdošanas prasības, atšķirības, grāmatvedības standarti, finanšu pārskats.

Bachelor degree theme is “Comparative analysis of accounting legislation in Latvia and United Kingdom”. This work aim is to study United Kingdom accounting legislation requirements, development process and to elaborate propositions to new standards and acts, and to standards that are in force improvement in Latvia. Bachelor degree work volume is 66 sheets and 5 appendixes. It’s consists of four parts, which contents 9 tables and 10 pictures. First part is about accounting system models. Second part is about accounting legislation system of the UK. In third part are analysed UK financial statements. In forth part are examined basic differences between accounting systems in UK and Latvia. During the analysis authoress made a conclusion that between both countries accounting standards there are external nature differences. There are some substantial differences in realization of ideas, but not about its substance. Analysis is based on requirements of Latvia and UK accounting legislation acts, and thorough research of Latvian and foreign country scientists, and on internet available information. Key words: legislation requirements, differences, accounting standards, financial statement.
The comporative analysis of accounting legislation in Latvia and United Kingdom
Keywords: Ekonomika