Uztvertā sociālā atbalsta un stresa radītāju sakarības jaunajām mātēm ar bērniem vecumā līdz 1 gadam - Ļihanova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir saistīta ar nozīmīgu saistību izpēti starp jauno māšu uztverto sociālo atbalstu un uztverto stresu. Pētījuma izlasē ir iekļautas jaunās mātes, kurām ir bērns līdz viena gada vecumam. Pētījuma aktualitāte ir pamatojama ar to, ka stress ir neatņemama mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļa, kas ir rosinājusi sabiedrībā daudzas problēmas. Mediķi un psihologi norāda, ka mātes stresu pārņem bērns, līdz ar to tas ir jārisina. Stresu apliecina dažādas pazīmes, tai skaitā, hronisks nogurums, apātija, spēka zaudēšana, sieviete vienkārši nevēlas kaut ko darīt. Ir saistība arī starp stresu un pēc dzemdības depresijas iespēju, kā arī stress ietekmē bērna aprūpes kvalitāti. Bakalaura darba mērķis ir meklēt saistības starp uztvertā sociālā atbalsta un stresa līmeņa rādītājiem jaunajām mātēm atkarībā no bērna vecuma mēnešos un mātes veselības stāvokļa. Pētījuma jautājums: Vai pastāv statistiski nozīmīga saistība starp uztvertā sociālā atbalsta un stresa līmeņa rādītājiem jaunajām mātēm, kurām ir bērns vecumā līdz 1 gadam. Respondentu atlases kritērijs bija pēc pieejamības principa, bija būtiski, ka jaunākajam bērnam nav vairāk kā viens gads (respondents ir bērna kopšanas atvaļinājumā). Izlasē piedalījās jaunas mātes, kurām bērnu skaits – 1 bērns, 2 bērni, un vairāk bērni. Pētījumā piedalījās 57 respondenti. Metodes (instrumentārijs), kas izmantotas bakalaura darbā ir Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala (DSSAS) (Multidimentionalscaleofperceivedsocialsupport – Zimet, Dahlem,Zimet&Farley, 1988, Latvijā adaptējusi S. Voitkāne&S.Miezīte, 2001). Un Uztverta stresa skala (Perceived stress scale (PSS-10); Cohen, Kamarck&Mermelstein, 1983). Latvijā aptauju adaptējusi Ieva Stokenberga, 2008. Pētījuma rezultāti liecina, ka statistiski būtiska ir korelācija starp uztverto stresu un uztverto sociālo atbalstu no ģimenes (r=-0,243). Pastāv tieša saistība starp respondenta vecumu un uztverto sociālo atbalstu no ģimenes, kas nozīmē, ka māmiņām kļūstot vecākām, pieaug uztvertā sociālā atbalsta līmenis no ģimenes. Bakalaura darba apjoms ir 43 lapaspuses, kas ietver 8 tabulas, 2 attēlus, 63 izmantotos literatūras avotus. Atslēgas vārdi: stress, sociālais atbalsts, jaunās mātes, bērns.

The current bachelor thesis is devoted to the analysis of correlation between social support perceived by new mothers and stress level they are experiencing. New mothers having a child younger than 1 year old have been addressed. The rationale of the present thesis can be defined as stress being an integral part of everyday life and leading to varied problems within society. Medical professionals and psychologists emphasize that children takes over mothers’ stress, thus this issue must be especially addressed. Stress is characterized by various features such as but not limited to, fatigue, apathy, adynamia, unwillingness to do things. There is interdependency between stress level and postnatal depression risk; moreover, stress has influence on a quality of childcare. The purpose of the current bachelor thesis is to determine correlation between the perceived social support and stress level experienced by new mothers depending on a child age (in months) and mother’s health. Research is aimed to answer the following question: is there a statistically significant correlation between social support and stress level indicators in new mothers who have a child younger than 1 year old. The principle for choosing respondents was as follows: availability of a respondent, the youngest child must be less than 1 year old, a respondent is on a maternity leave. New mothers having one , two or more children have participated in the questionnaire (57 respondents in total). Methodology applied in the present bachelor thesis is as follows: Multidimentional scale of social support – Zimet, Dahlem, Zimet&Farley, 1988, adapted in Latvia by S. Voitkāne&S.Miezīte, 2001); and perceived stress scale (PSS-10); Cohen, Kamarck&Mermelstein, 1983), the questionnaire adapted in Latvia by Ieva Stokenberga, 2008. The research results have shown that a correlation between the stress level and social support from a family has a statistical significance (r=-0,243). There is a direct relation between a respondent’s age and social support from a family. It means that the social support level from a family increases as soon as mothers become older. The bachelor thesis has the following structure: 40 pages with 8 tables, 2 figures and 62 items in ten reference list. Keywords: stress, socials support , new mothers,child.
​​​​​​​The Relationship Between Perceived Social Support and Stressors in Young Mothers with Children under 1 Year
Keywords: Psiholoģija; stress; sociālais atbalsts; jaunās mātes; bērns