Rīgas iedzīvotāju ikdienas dzīve 1914.-1915.gadā: pārtikas faktors - Blitsone, Vineta (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs veltīts līdz šim Latvijas historiogrāfijā gandrīz neaplūkotai tēmai – pārtikas jautājumam 1. pasaules kara laikā, sākot no tā izcelšanās brīža 1914. gadā līdz 1915. gada beigām. Darba mērķis ir atspoguļot pārtikas faktora nozīmi Rīgas pilsētas iedzīvotāju ikdienā, precīzāk, šīs problemātikas dinamiku, 1. pasaules karam ieilgstot, mainoties frontes līnijām un Krievijas impērijas sociālekonomiskajai situācijai. Sākotnēji darbā tiek raksturota Rīgas pilsētas telpiskā, administratīvā un saimnieciskā vide, kā arī apskatīti pilsētas iedzīvotāji, to etniskā struktūra, nodarbošanās un demogrāfiskie procesi, 20. gs. sākumā, t.i. 1. pasaules kara priekšvakarā. Tālāk pētījumā hronoloģiski atspoguļoti pārtikas faktora aspekti Rīgas pilsētā un iedzīvotāju ikdienā: cenu dinamika, spekulācija, administratīvie lēmumi un rīkojumi, kas skāra pārtikas cenas, uzglabāšanu, sadali un tirgošanos.

The bachelor paper is dedicated to food problem during the First World War, from its starting point in 1914 till the end of 1915, a topic, which almost hasn’t been examined in Latvian historiography. The aim of study is to show the importance of food factor in the everyday life of Riga, more precisely, the dynamics of the issue concerning the First World War lasting on, changing the front lines and the socio-economic situation of the Russian Empire. The study reflects further chronologically aspects of food factors in Riga City and people's daily lives: price dynamics, speculation, administrative decisions and orders that affected food prices, storage, distribution and marketing.
Everyday Life of Inhabitants in Riga 1914-1915: Food Factor
Keywords: Vēsture; Pirmais pasaules karš; pārtika; cenas; spekulācija; ikdienas dzīve