Sievietes un darbs: darba ētoss kā izstumšana - Lenca, Ina (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā tiek apskatīts sieviešu nodarbinātības jautājums un darba ētosa ietekme uz sieviešu darbu. Šis ētoss balsta algota darba kā centrālās nodarbošanās izpratni, attiecībā pret to vērtējot citas nodarbinātības formas. Darbā tiek analizētas attiecības starp neapmaksāto darbu mājsaimniecībā un algotu darbu, parādot, ka tie esošajā darba organizācijā ir nevis pretstatā viens otram, bet drīzāk komplementāri. Darba mērķis ir argumentēt, ka darba ētoss, balstot darba organizāciju, kurai būtisks ir darba dalījums produktīvā un reproduktīvā darbā, leģitimē sieviešu izstumšanu no algota, produktīva darba, atražojot sievietes piesaisti reproduktīvajam darbam mājsaimniecībā. Neapmaksātais mājsaimniecības darbs nodrošina ģimenes locekļu uzturēšanu un atražošanu, tā balstot algoto darbu, un tā dzimtiskotais piešķīrums sievietēm ietekmē sievietes darba vērtējumu gan ģimenē, gan algotā darbā.

This thesis looks at the question of women’s employment and how it is impacted by a capitalist work ethic that sees wage labour as central to the understanding of work. It shows how unpaid housework is still gendered as a woman’s responsibility and how that impacts women’s roles in waged work, as well as in the family. It argues that this work ethic allows to mystify both unpaid housework and its relation to waged work and that it also legitimises the exclusion of women from waged work, as it relegates women to social reproductive work.
Women and work: work ethic as a vehicle of exclusion
Keywords: Filozofija; darbs; darba ētoss; feminisms; izstumšana