Četru tehnisko prasmju attīstība U12-U13 basketbolistiem - Pigožņa, Dastins Roberts (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma ir „Četru tehnisko prasmju attīstība U12–U13 basketbolistiem”, un tā mērķis ir izpētīt un analizēt četru būtiskāko basketbola tehnisko prasmju – aizsardzības tehnikas, dribla, piespēļu un soda metienu – attīstību 11–13 gadus vecu sportistu grupā, izmantojot mērķtiecīgu treniņu programmu. Pētījumā tika iesaistīti 31 jaunie basketbolisti, kuri sadalīti divās grupās: eksperimentālajā grupā (15 audzēkņi) un kontroles grupā (16 audzēkņi). Eksperimentālā grupa divu mēnešu laikā piedalījās speciāli izstrādātā treniņu programmā, kas ietvēra divus nodarbību ciklus nedēļā ar uzsvaru uz konkrēto tehnisko prasmju pilnveidi. Individuālie treniņu plāni tika pielāgoti katra audzēkņa prasmju līmenim. Kontroles grupa turpināja ierasto treniņu procesu. Lai novērtētu prasmju attīstību, pirms un pēc eksperimenta tika veikta praktiskā testēšana, kā arī treneru un audzēkņu aptauja. Iegūtie rezultāti liecina, ka sistemātiska un mērķēta tehnisko prasmju attīstīšana sniedz būtisku progresu spēlētāju sniegumā, īpaši aizsardzībā un bumbas kontrolē. Darbs var kalpot kā noderīgs materiāls sporta pedagogiem un treneriem, plānojot treniņu saturu bērnu un jauniešu basketbola komandās

The topic of the qualification paper is "Development of Four Technical Skills in U12– U13 Basketball Players", with the aim to study and analyze the improvement of four essential basketball technical skills – defensive technique, dribbling, passing, and free throws – among athletes aged 11–13 through a targeted training program. The study involved 31 young basketball players divided into two groups: an experimental group (15 players) and a control group (16 players). Over a two-month period, the experimental group participated in a specially designed training program, with two sessions per week focused on developing the selected technical skills. Individual training plans were adapted to each player’s initial skill level. The control group continued their regular training routine. To assess the development of skills, both pre-test and post-test evaluations were conducted, along with a coach survey. The results show that systematic and targeted development of technical skills leads to significant improvement in players’ performance, particularly in defense and ball control. This paper may serve as a useful resource for sports educators and coaches when planning training content for children’s and youth basketball teams.
Development of four technical skills for U12-U13 basketball players.
Keywords: Sporta treneris [2024]; Basketbols, basketball; Tehniskās prasmes, tehnical skills; Treniņu programma, training program; Aizsardzība, defense; Dribls, dribbling