Radniecisko attiecību vārdu-nosaukumu nozīmes nacionālkultūras komponents krievu un latviešu valodā - Stefanoviča, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2006)
Mūsdienu valodniecībā problēma “valoda – cilvēks – pasaules aina” ir samērā aktuāla. Apkārtējās pasaules priekšmeti un parādības tiek dažādi konceptualizēti dažādās valodās, atspoguļojot valodas nesēju reālās pasaules objektu dažādu uztveri. Šajā darbā tiek veikta latviešu un krievu radniecības terminu nacionālkultūras komponenta izpēte, tiek atrasts kopīgais un atšķirīgais. Kā izpētes materiāls tika izmantotas vārdnīcas, politiskais diskurss, literārie un folkloras teksti, kā arī psiholingvistiskā eksperimenta dati, lai noskaidrotu visbiežāk sastopamās asociācijas.

The problem “language – human – the world in the language” is quite important in the modern linguistics. The objects and facts of the real world are conceptualized differently in the different languages, reflecting the different kind of perception of the language users. The aim of this paper work was to investigate the national and cultural component of relationship terms in the Latvian and the Russian, to explore the common and the different. The dictionaries, writings and folklore texts were used as the material of research. To evuluate results more accurately, the psycholinguistic experiment was carried out to find out the most popular associations.
The National and Cultural Component of the Meaning of Words-titles of Relative Relationships in the Russian and Latvian Language
Keywords: Krievu filoloģija