Automatizācijas rīku priekšrocības iekšējo kontroļu pastiprināšanai grāmatvedības procesos uzņēmumā AS Aldaris - Šternberga, Evita (Latvijas Universitāte, 2021)
Iekšējās kontroles sistēma palīdz samazināt uzņēmuma riskus un sasniegt izvirzītos mērķus, nodrošinot efektīvu līdzekļu pārvaldību un finanšu pārskata ticamību. Attālinātais darbs ir ieviesis jaunas korekcijas darba vidē, tāpēc iekšējās kontroles sistēmas nodrošināšanai un pierādījumu iegūšanai ir nepieciešami jauni risinājumi, kas sekmē sadarbību starp grāmatvežiem un iekšējiem auditoriem neatkarīgi no to atrašanās vietas. Maģistra darba mērķis ir, balstoties uz automatizācijas rīku iespēju izpēti grāmatvedības iekšējās kontroles procesos, izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma AS Aldaris iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka ekspertu viedokļi atšķiras par automatizācijas rīku ieviešanu grāmatvedības iekšējās kontroles procesos, taču to viedoklis ir vienlīdzīgs, ka automatizācijas rīku efektivitāte ir atkarīga no iekšējās kontroles sistēmas procesa, kurā to vēlas ieviest un tā, cik rūpīgi ir izstrādāts un pārbaudīts šis process. Darba noslēgumā tiek sniegti ieteikumi uzņēmuma AS Aldaris iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai.

The internal control system helps to reduce the company's risks and achieve the set goals by ensuring efficient management of financial resources and reliability of financial statements. Remote work has introduced new adjustments to the work environment, so new solutions are required to provide an internal control system and obtain evidence that facilitate collaboration between accountants and internal auditors, regardless of their location. The aim of the master's thesis is to develop proposals for the improvement of the internal control system of the company AS Aldaris, based on the research of the possibilities of automation tools in the internal control processes of accounting. The results of the study showed that experts opinion differ on the implementation of automation tools in accounting internal control processes, but their opinion is equal that the effectiveness of automation tools depends on the process of internal control system in which it is intended to implement and how carefully this process is designed and tested. At the end of the study, recommendations for the improvement of the internal control system of the company AS Aldaris are provided.
Advantages of automation tools for strengthening internal controls in accounting processes in the company AS Aldaris
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; iekšējās kontroles sistēma; risku vadība; automatizācija; iekšējais audits; grāmatvedības process