Nacionālās identitātes aspekti Latvijas Trešās atmodas sociālajā atmiņā: Latvijā dzīvojošo latviešu un trimdas latviešu atmiņstāstu analīze - Pētersone, Tīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir "Nacionālās identitātes aspekti Latvijas Trešās atmodas sociālajā atmiņā: Latvijā dzīvojošo latviešu un trimdas latviešu atmiņstāstu analīze”. Darba mērķis ir noskaidrot, kā tiek konstruēta un uzturēta nacionālā identitāte un kā tā atspoguļojas Trešās atmodas sociālajā atmiņā. Pētījuma problēma ir komplicētais nacionālās identitātes konstruēšanas process, kas nelabvēlīgu ārēju apstākļu ietekmē var veicināt identitātes fragmentāciju. Veiksmīgai mērķa īstenošanai tika izvirzīti vairāki veicamie uzdevumi: pētījuma dizaina izstrāde, literatūras analīze par identitāti un sociālo atmiņu, mutvārdu vēstures ievākšana, apkopošana un analizēšana, kā arī secinājumu veikšana. Darba pirmajā daļā tika apskatītas sociālās atmiņas un tās divu veidu – komunikatīvās un kultūras atmiņas – teorētiskās iestrādnes, kā arī kolektīvās un nacionālās identitātes dimensijas. Darba otrajā daļā tika aplūkotas metodes, uz kurām balstīts pētījums: mutvārdu vēstures metode un kvalitatīvā un kvantitatīvā kontentanalīze. Pētījuma rezultāti atklāj trimdas latviešu nacionālās identitātes duālo dabu, valodas fundamentālo lomu identitātes konstruēšanas procesā, trimdas latviešu izteikto nacionālo piederību un būtiskākos notikumus, kas iespiedušies Trešās sociālajā atmiņā.

The theme of the thesis is „National identity aspects of social memory of The Third Awakening in Latvia: analysis of memoirs of Latvian residents and Latvian exiles”. The goal is to investigate how the Latvian identity is constructed and maintained and how it reflects in the social memory of The Third Awakening in Latvia. The problem is complicated process of national identity constructing which, affected by adversed external circumstances, could cause fragmentation of identity. To accomplish a successful goal, many tasks were nominated: the design of the research, analysis of literature of national identity and social memory, collecting, gathering and analyzing oral history data, as well as coming to a conclusion. In the first part of the thesis the social memory and its two directions – communicative memory and culture memory – were examined as well as collective and nacional identity dimensions. In the second part methods of the research on whch the thesis is based on were inspected: oral history method, quantitative and qualitative content analysis. The results reveal the dual nature of national identities of the Latvian exiles, the fundimental role of language in identity construcing process, an outstanding national belonging of the Latvian exiles and the most significant occurances in the social memory of The Third Awakening of Latvia.
National identity aspects of social memory of The Third Awakening in Latvia: analysis of memoirs of Latvian residents and Latvian exiles
Keywords: Komunikācijas zinātne; nacionālā identitāte; trimda; sociālā atmiņa; Latvija; Trešā atmoda