Psihologa atzinums kā pierādījuma avots Latvijas tiesu praksē - Reinfelde, Anita (Latvijas Universitāte, 2023)
Psihologa likums stājās spēkā 2018.gada 1. janvārī, tas regulē psihologa atzinumu definīciju un formu, kas nozīmē, ka visiem Latvijā strādājošajiem psihologiem ir jāievēro šīs normatīvā akta prasības. Tomēr iekļaujot normatīvajā aktā psihologa atzinuma obligātās daļas, tiek ierobežota psihologa profesionālās darbības neatkarība, kas var novest pie psihologu profesionalitātes un objektivitātes apšaubīšanas, kaut Latvijā visi psihologi ir sertificēti speciālisti, kas ieguvuši augstāko izglītību savā jomā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt tiesu praksi psihologa atzinuma kā pierādījuma avota pieņemšanas argumentācijā, kas ļautu secināt psihologa atzinuma efektīvas rakstīšanas priekšnoteikumus. Iesniedzot tiesai psihologa atzinumu kā rakstveida pierādījuma avotu, tiesa to vērtē kritiski, ja tas ir rakstīts balstoties tikai uz vienas personas viedokli, tāpēc bāriņtiesas lēmumam vai bāriņtiesas izvēlētam psihologam tiek piešķirta lielāka objektivitāte. Tomēr tiesa pieņem psihologa atzinumu kā pierādījuma avotu, ja tas papildina no citiem pierādījumiem iegūtās ziņas. Psihologa atzinums kā ekspertīzes atzinums tiek noteikts pēc tiesas lūguma, kā kompleksā tiesu psihiatriskā – tiesu psiholoģiskā ekspertīze, ko tiesa pieņems kā pierādījuma avotu, jo tajā tiek iesaistīti vairāki neatkarīgi un objektīvi eksperti no atzītas institūcijas.

The Psychologist Law came into force on January 1, 2018, it regulates the definition and form of psychological assessment report, which means that all psychologists working in Latvia must comply with these requirements of the regulatory enactment. However, by including the mandatory parts of a psychological assessment report in a regulatory enactment, the independence of the professional activity of a psychologist is restricted, which may lead to questioning the professionalism and objectivity of psychologists, although in Latvia all psychologists are certified specialists who have acquired higher education in their field. The purpose of the bachelor's thesis is to study the jurisprudence in the reasoning of the acceptance of a psychological assessment report as a source of evidence, which would allow to deduce the prerequisites for the effective writing of a psychological assessment report. When submitting a psychological assessment report to the court as a source of written evidence, the court evaluates it critically, if it is written based on the opinion of only one person, therefore, the decision of the Orphan's Court or a psychologist selected by the Orphan's Court is given more impartiality. However, the court accepts the psychological assessment report as a source of evidence if it supplements the information obtained from other evidence. A psychological assessment report as an expert opinion is determined at the request of the court, as a complex forensic psychiatric - forensic psychological examination, which the court will accept as a source of evidence, since it involves several independent and objective experts from a recognized institution.
Psychological Assessment Report as a source of evidence in Latvian court judgments
Keywords: Juridiskā zinātne; psihologa atzinums; psiholoģiskā izpēte; psihologa profesionālā darbība; pierādīšana civilprocesā; pierādījuma avots