Viedo līgumu izstrādes platformu salīdzinājums - Jakubovskis, Andris (Latvijas Universitāte, 2018)
Viedie līgumi ir jauna tehnoloģija, kurai ir liels potenciāls nākotnē tik plaši izmantotai. To pirmā izstrādes platforma bija Ethereum, taču laika gaitā tai ir parādījušies spēcīgi konkurenti, kuri nav tikuši sīkāk pētīti. Darbā tiek veikta populārāko viedo līgumu izstrādes platformu Ethereum, NEO un EOS projektējuma filozofijas, darbības principu un īpašību pētīšana un, balstoties uz tā, tiek veidots atšķirību salīdzinājums. Pētījuma rezultātā ir iegūta tabula, kurā redzamas platformu būtiskākās atšķirības. Pētījumā secinātas apskatīto platformu projektējuma filozofijas, darbības principu un īpašību atšķirības un kompromisi, uz kuriem platformām jāiziet, lai sasniegtu savus projektējuma mērķus.

Smarts contracts are a new technology which has a great potential for a widespread use. Ethereum was the first smart contact development platform, but over time strong competitors appeared that have not yet been explored further. The work carries out research on the philosophy, operating principles and properties of the most popular smart contract development platforms Ethereum, NEO and EOS, and, based on this, a comparison of differences is created. The result of the study is a table showing the most significant differences between the platforms. The study concludes the differences in the design philosophy, operating principles and properties, and the trade-offs that the platforms have to go through to meet their design goals.
Comparison of smart contract creation platforms
Keywords: Datorzinātne; viedais līgums; viedā līguma izstrādes platforma; Ethereum; NEO; EOS