Ūdens kristību iespējamā izcelsme - Kamela, Dace (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbā „Ūdens kristību iespējamā izcelsme” tiek pētītas dažādas reliģiskas prakses ar līdzīgu riutālo pieredzi: Izīdas kults, Mithras kults, Eleusis mistērijas, jūdu reliģiskā prakse, esēņu kopienas rituālās darbības un Jāņa Kristītāja pēcteču – mandeāņu kristību prakse. Pētījuma gaitā tika izmantota salīdzinošā metode. Tika salīdzināts kultu izcelsmes laiks, ūdens rituāla ideoloģija katrā individuālā reliģiskā praksē, rituālās darbības biežums un līdzība. Tiek salīdzināts arī Jāņa un Jēzus kristību rituāls. Kā arī tiek apskatīta Jaunā Derībā aprakstītā kristību rituāla interpretācijas ideoloģija. Darbs sastāv no trīs daļām: 1.daļa ietver sevī reliģisko prakšu vispārīgu raksturojumu. 2.daļā tiek apskatīta katra reliģiskā pieredze atsevišķi. 3.daļā tiek veikta reliģisko prakšu salīdzināšana. Uz veikto dažādu kultu rituālo ūdens attīrīšanās darbību salīdzināšanas pamata, tiek izvirzīta hipotēze par ūdens kristību iespējamo izcelsmi. Darbs rakstīts valsts valodā (latviešu). Bakalaura darba apjoms ir: 53 lpp; 16 attēli; 1 pielikums. Izmantotās literatūras saraksts ir 30 vienības.

In this Bachelor’s work „The Possible Origin of the Water Baptism” different religious practices are discussed with similar experiences: Cult of Isis, Cult of Mithra, Mysteries of Eleusis, Jew’s religious practice, Essenes community rites and John the Baptizer posterity – mandeans baptism practice. In the process of research the comporative method was used. The time of cults origin, ideology of the rite of every individual religious practice, frequency and similarity of the process of rites were compared. Also John and Jesus baptism ritual were compared. The written work contains three parts: Part 1 contains general information about different religious practices; Part 2 contains special information about each individual religious practice; Part 3 contains comparison of all practices. At the end there is a hypothesis about the possible origin of the Water Baptism, which was found out from comparing the different religious practices, which used in there rites purification with water. The work was written in the Latvian language. Bachelor’s work contains: 53 pages; 16 pictures; 1 appendixe. The count of using literature is 30 pc.
The Possible Origin of the Water Baptism
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne