[18F]FDG PET/DT ietekme uz krūts vēža stadijas noteikšanu - Muzika, Vitalija (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: [18F]FDG PET/DT ir plaši onkoloģijā pielietotā metode, kas ļauj neinvazīvi attēlot audu metabolo un anatomisko stāvokli. Šo metodi galvenokārt indicē onkoloģiskiem pacientiem ar mērķi noteikt primāra audzēja metastātisku disemināciju limfmezglos un attālos orgānos, lai turpmāk uzstādītu precīzāku audzēja TNM un klīnisko stadiju un spriestu par atbilstošās terapijas izvēli. Materiāli un metodes: Retrospektīvs pētījums, kurā tika analizēti 128 pacienšu ar primāru krūts audzēju ultrasonogrāfijas, kontrasta datortomogrāfijas, [18F]FDG PET/DT, kā arī “Core” un limfmezglu punkcijas biopsijas dati no ARS Kodolmedicīnas klīnikas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra un Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas. Datu statistiskai analīzei tika izmantots Microsoft Excel. Pirms pētījuma statistisko datu ievākšanas tika saņemts Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes pētījumu ētikas komitejas atzinums (Nr. 19-25/259_1) pētījuma izstrādes uzsākšanai. Rezultāti: Pētījumā tika iekļautas 128 pacientes vecumā no 26 līdz 92 g. (vid. vecums 58 g.) ar primāru krūts vēzi. Biežākā reģionālo limfmezglu metastāžu lokalizācija ir aksillārie limfmezgli – 92,2% (n=118) pacienšu. Otrā izplatītākā PET/DT konstatētā vieta ir infraklavikulāro limfmezglu metastāzes: 35,2% (n=45) un 3. vietā – supraklavikulāro limfmezglu metastāzes: 21,9% (n=28). Ar [18F]FDG PET/DT biežāk konstatētā l/m metastāžu vieta bija videnes (10,9%) un plaušu sakņu (8,6%) limfmezgli. Attālās metastāzes tika sastopamas 28% (n=36) pacienšu, biežākās lokalizācijas: kaulos – 19,5% (n=25), plaušās – 8,6% (n=11), aknās – 4,7% (n=6) un videnē – 2,4% (n=3). [18F]FDG PET/DT piemīt 95,9% sensitivitāte un 21,4% specifiskums attiecībā uz limfmezglu punkcijas biopsijas slēdzieniem. Secinājumi: (1) Pētījumā apkopoti dati liecina, ka [18F]FDG PET/DT ir augstāka sensitivitāte (95,9%) reģionālo limfmezglu metastāžu noteikšanā salīdzinājumā ar kontrasta DT izmeklējumu, bet specifiskums ir zemāks par US un kontrasta DT specifiskumu (21,4%). (2) [18F]FDG PET/DT piemīt augstāka attālo l/m metastāžu noteikšanas spēja, salīdzinot ar kontrasta DT izmeklējumu. (3) Biežākās metastazēšanās vietas, kas tika konstatētas ar [18F]FDG PET/DT ir kauli – 19,5% (n=25), plaušas – 8,6% (n=11) un aknas 4,7% (n=6). (4) 71% (n=10) pacienšu ar sākotnējo M0 stadiju un vēlāk [18F]FDG PET/DT izmeklējumā konstatētā attālā Mts pēc ārstu konsīlija lēmuma stadija tika mainīta uz M1 stadiju un klīnisko IV stadiju.

Introduction: [18F]FDG PET/CT is a widely used method in oncology that allows non-invasive visualization of tissue metabolic and anatomical status. This method is primarily indicated for oncology patients to determine the metastatic spread of the primary tumor to lymph nodes and distant organs, subsequently establishing a more precise TNM classification and clinical stage of the tumor and aiding in the selection of appropriate therapy. Materials and methods: Retrospective study analyzing data from medical histories of 128 patients with primary breast cancer, including ultrasonography, contrast-enhanced computed tomography, [18F]FDG PET/CT, core needle biopsy and lymph node fine-needle aspiration biopsy findings, which was conducted at the ARS Nuclear Medicine Clinic, Pauls Stradiņš Clinical University Hospital Breast Disease Center, and the Breast Surgery Department of the Latvian Oncology Center. To analyze the data, Microsoft Excel was used. Prior to data collection for the study, approval was obtained from the Research Ethics Committee of the Faculty of Medicine, University of Latvia (Approval Nr. 19-25/259_1) to initiate the study. Results: The study included 128 patients aged 26 to 92 years (mean age 58 years) with primary breast cancer. The most common location of regional lymph node metastases was axillary lymph nodes – 92.2% (n=118) of patients. The second most prevalent site detected by PET/CT was infraclavicular lymph node metastases: 35.2% (n=45), followed by supraclavicular lymph node metastases: 21.9% (n=28). With [18F]FDG PET/CT, the most frequently detected l/m metastatic sites were mediastinal (10.9%) and hilar (8.6%) lymph nodes. Distant metastases were found in 28% (n=36) of patients, with the most common locations being bones – 19.5% (n=25), lungs – 8.6% (n=11), liver – 4.7% (n=6), and mediastinum – 2.4% (n=3). [18F]FDG PET/CT demonstrated a sensitivity of 95.9% and specificity of 21.4% regarding lymph node biopsy conclusions. Conclusions: (1) The study data indicate that [18F]FDG PET/CT has higher sensitivity rate (95.9%) in detecting regional lymph node metastases compared to contrast CT imaging, but its specificity is lower than that of ultrasound and contrast enhanced CT specificity (21.4%). (2) [18F]FDG PET/CT demonstrates a higher capability in detecting distant lymph node metastases compared to contrast CT imaging. (3) The most common sites of metastasis identified with [18F]FDG PET/CT were bones – 19.5% (n=25), lungs – 8.6% (n=11), and liver – 4.7% (n=6). (4) In 71% (n=10) of patients initially staged as M0 and later found to have distant metastases on [18F]FDG PET/CT, the stage was changed to M1 and clinical stage IV after the decision of the council of doctors.
[18F]FDG PET/CT effect on breast cancer staging determination
Keywords: Medicīna; krūts audzējs; [18F]FDG PET/DT; stadijas uzstādīšana; breast cancer; [18F]FDG PET/CT