Latviešu valodas mācību satura apguves sekmēšana skolēniem ar atbalsta pasākumu plānu 6. klasē. - Vērpele, Sandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autore Sandra Vērpele. Bakalaura darba temats ir Latviešu valodas mācību satura apguves sekmēšana skolēniem ar atbalsta pasākumu plānu 6. klasē. Darbs sastāv no 89 lappusēm, satura rādītāja, 2 nodaļām un 9 apakšnodaļām, secinājumiem, 5 pielikumiem, 12 attēliem, 6 tabulām un 35 literatūras un izmantotajiem avotiem. Pētījuma mērķis- pētīt latviešu valodas mācību satura apguves sekmēšanas iespējas skolēniem ar atbalsta pasākumu plānu 6. klasē. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā sniegts apraksts par mācīšanās traucējumu būtību un cēloņiem, 6. klašu skolēnu vecumposma mācīšanās īpatnībām, atbalsta pasākumiem skolēniem ar mācīšanās traucējumiem, īpašu uzmanību pievēršot metodēm un aktivitātēm, kuras sekmē mācību satura apguvi skolēniem ar mācīšanās traucējumiem 6. klasē. Praktiskajā daļā tika veikta skolēnu zināšanu un prasmju novērošana latviešu valodas stundās un prasmju līmeņa noteikšana. Ievērojot skolēnu prasmju attīstības līmeni un vajadzības, tika izstrādāts skolēnu atbalsta plans, sadarbībā ar skolas atbalsta personālu un citiem speciāliestiem un īstenotas nodarbības, kurās varēja veikt secinājumus, vai izvēlētās metodes sekmēja mācību satura apguvi skolēniem ar mācīšanās traucējumiem. Tika aptaujāti latviešu valodas skolotāji, kuri izteica savas atbildes par atbalsta pasākumiem viņu mācību stundās. Apkopojot praktiskās daļas secinājumus, pētījumā apstiprinājās izvirzītais izzināmais jautājums – kā sekmēt latviešu valodas mācību satura apguvi 6. klases skolēniem, kuriem nepieciešami atbalsta pasākumi? Balstvārdi– 6. klases skolēni, mācīšanās traucējumi, latviešu valoda, atbalsta pasākumi, metodes.

Author of the work Sandra Vērpele. The topic of the bachelor’s thesis is “Promoting the acquisition of Latvian language curriculum for students with a support plan in Grade 6”. The work consists of 89 pages, table of contents, 2 chapters and 9 subsections, conclusions, 5 appendices, 12 figures, 6 tables and 35 references and sources. The aim of the research is to study possibilities of promoting the acquisition of the Latvian language curriculum for students with a support plan in Grade 6. The work consists of two parts- theoretical and empirical. The theoretical part provides a description of the nature and causes of learning disabilities, the peculiarities of learning for the Grade 6 students, support measures for students with learning disabilities, with special focus on methods and activities that promote the learning content of students with learning disabilities in Grade 6. In practical part, the observation of student’s knowledge and skills in Latvian language lessons and the determination of the level of skills were performed. Taking into account the level of development and needs of student’s skills, a student support plan was developed, in cooperation with school support staff and other specialists, and classes were implemented to conclude whether the chosen methods facilitated the acquisition of learning content for students with learning disabilities. Latvian language teachers were interviewed who gave their answers about the support measures in their lessons. Summarizing the conclusions of the practical part, the research confirmed the question raised- how to promote the acquisition of Latvian language curriculum for Grade 6 students who need support measures? Basics- Grade 6 students, learning disabilities, Latvian language, support measures, methods.
Promoting the acquisition of Latvian language curriculum for students with a support plan in Grade 6
Keywords: Skolas pedagoģija; 6. klases skolēni; mācīšanās traucējumi; latviešu valoda; atbalsta pasākumi; metodes