Farmaceitisko ko-kristālu skrīnings patiesa izšķīšanas ātruma uzlabošanai - Šihancova, Marina (Latvijas Universitāte, 2010)
Ko-kristāli ir sen zināma, bet maz pētīta kristālisko vielu klase. Ko-kristāli satur aktīvo farmaceitisko vielu un komponentus labi zināmas stehiometrijās. Ko-kristāli ir pievilcīgi farmaceitiskiem pētījumiem, jo tie var palielināt kristālu skaitu noteiktajam aktīvam farmaceitiskam vielām, un tie var uzlabot fizikāli-ķīmiskas īpašības, piemēram, stabilitāti, šķīdību, izšķīšanas ātrumu, biopieejamību utt. Itrakonazols, pretsēnīšu līdzeklis, un piroksikāms, nesteroīds pretiekaisuma līdzeklis, ir labi zināmi, jo tiem piemīt slikta šķīdība. Zinātniskie pētījumi parādīja, ka mainot farmaceitiskas sastāvdaļas fizikāli-ķīmiskas īpašības, izmantojot ko-kristalizāciju, uzlaboja zāles ar sliktu šķīdību, izmainīja fiziskās un tehniskās īpašības, tādas ka izšķīšanas ātrumu, stabilitāti un mitruma uzsūkšanu, nemainot to farmakoloģisko uzvedību. Šī pētījuma mērķis bija apskatīt jaunus itrakonazola un piroksikāma ko-kristālus, un izpētīt ko-komponenta ietekmi uz piroksikāma patieso izšķīšanas ātrumu. Pētījumā gaitā tika noskaidrots, ka itrakonazols iespējams veido ko-kristālus ar malonskābi un dzintārskābi, un piroksikāms veido ko-kristālus ar dzintārskābi. Arī bija noskaidrots, ka, gan itrakonazola, gan piroksikāma ko-kristālu kušanas temperatūra bija nedaudz zemāka, nekā tīram itrakonazolam un piroksikāmam, bet piroksikāma ko-kristāla patiesais izšķīšanas ātrums kļuva zemāks. Atslēgvārdi: ko-kristāls, piroksīkams, itrakonazols, patiesais izšķīšanas ātrums, ko-kristālu skrīnings, XPRD, DSC.

Co-crystals represent a long-known but little studies class of compounds, what contains active pharmaceutical ingredient and co-former in well-defined stoichiometries. Co-crystals are attractive for pharmaceutical research because they can increase the number of crystal forms for a particular API, and they can improve physicochemical properties, for example, stability, solubility, dissolution rate, bioavailability and etc. Itraconazole, antifungal drug, and piroxicam, nonsteroidal anti-inflammatory drug, are known because of their low solubility. Scientific research showed that modifying the physicochemical properties of a pharmaceutical compound via co-crystallization improved drugs with poor solubility; modified physical and technical properties of drugs such as dissolution rate, stability and moisture uptake without alternating their pharmacological behavior. The aim of this study was to discover new co-crystals of itraconazole and piroxicam, and research an effect of co-former on intrinsic dissolution rate of piroxicam. It was found that itraconazole forms co-crystals with malonic and succinic acid, and piroxicam forms co-crystal with succinic acid. Itraconazole and piroxicam co-crystals melting point is lower that pure API. Piroxicam co-crystal dissolution rate was lower that pure piroxicam or its physical mixture with succinic acid. Keywords: co-crystals, piroxicam, itraconazole, intrinsic dissolution rate, co-crystal screening, XPRD, DSC.
Screening of pharmaceutical co-crystals for enhancing intrinsic dissolution rate
Keywords: Farmācija