ADĪŠANAS PRASMJU APGUVE 6. KLASĒ DIZAINĀ UN TEHNOLOĢIJĀS - Petrova, Signe (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt adīšanas prasmju apguves priekšnosacījumus dizainā un tehnoloģijās 6. klasē, izstrādāt adīšanas prasmju apguves modeli un aprobēt to skolā. Mācību temata apguves laikā autore vēlas sekmēt skolēnu rokdarbu prasmju attīstību – adīšanas kā tradicionālas rokdarbu tehnikas dziļāku iepazīšanu, apzinoties, ka adīšana ir latviešu tautas kultūras mantojums, iepazīstot adīšanas paņēmienus un apgūstot labiskā valdziņa adīšanu. Darba pirmajā nodaļā autore aplūkoja teorētisko literatūru par adīšanu un tās prasmju apguves priekšnosacījumiem. Bakalaura darba otrajā nodaļā autore analizēja pedagoģisko un psiholoģisko literatūru, mācību saturu reglamentējošos normatīvos dokumentus, kas iekļauj jaunizveidoto tā saucamo kompetenču pieeju mācību darbam. Šajā nodaļā aprakstīts mācību tēmas saturs un izveidots mācību stundu tematiskais plāns, aprakstīti vērtēšanas kritēriji un adīšanas prasmju apguvei izmantojamās mācību metodes. Trešajā nodaļā aprakstīta mācību satura aprobācija skolā, gūto rezultātu analīze, apkopoti aptauju rezultāti, lai noskaidrotu skolēnu viedokli par apgūta temata norises kvalitāti un saņemtu atgriezenisko saiti no skolēniem. Izstrādātais mācību saturs tika izveidots, lai tas būtu motivējošs, vecumposmam atbilstošs, interesants un palīdzētu skolēniem veiksmīgāk apgūt nepieciešamās prasmes un zināšanas – atrasti dažādi prasmju apguves paņēmieni, lai būtu nodrošināta individuālā pieeja un atrastas dažādas mācību metodes, lai mācību process noritētu veiksmīgi. Mācību rezultāti apstiprina izstrādātā mācību satura un mācību uzdevumu piemērotību tēmai adīšana 6. klasē. Atslēgas vārdi: Dizains un tehnoloģijas, adīšana, adīšanas paņēmieni, labiskais valdziņš.

The aim of the bachelor thesis is to investigate the prerequisites for learning knitting skills in design and technology in grade 6, to develop the curriculum and to practice it in school. During the study of the subject, the author wants to contribute to the development of students' handicraft skills - a deeper knowledge of knitting as a traditional handicraft technique, being aware that knitting is a heritage of Latvian folk culture, learning about knitting techniques and learning to knit the right-hand stitch. In the first chapter of the thesis, the author reviews the theoretical basis of knitting and the prerequisites for learning it. In the second chapter of the bachelor thesis the author analysed pedagogical and psychological literature, normative documents regulating the educational content, which include the newly developed competence approach to teaching. This chapter describes the content of the teaching topic and creates a thematic lesson plan, describes the assessment criteria and teaching methods used for learning knitting skills. The third chapter describes the validation of the content in the school and the analysis of the results, the results of the questionnaires to find out the pupils' opinion on the quality of the topic and to get feedback from the pupils. Content of teachingwas designed to be motivating, age-appropriate, interesting and to help the pupils to acquire the necessary skills and knowledge more successfully by finding different ways of learning skills, ensuring an individual approach and finding different teaching methods to make the learning process successful. The learning outcomes confirm the relevance of the developed curriculum and learning tasks to the topic of knitting in grade 6. Keywords: design and technology, knitting, knitting techniques, right-hand stitch.
LEARNING KNITTING SKILLS 6. CLASS IN DESIGN AND TECHNOLOGY
Keywords: Izglītības zinātnes; dizains un tehnoloģijas; adīšana; adīšanas paņēmieni; labiskais valdziņš