Makroekonomikas vides ietekme uz tautsaimniecības nozaru sistemātisko risku - Mauris, Jānis (Latvijas Universitāte, 2021)
Pasaulē vērojamas krasas sistemātiskā riska atšķirības starp dažādām tautsaimniecības nozarēm dažādās valstīs, un tas rada jautājumus par šo atšķirību cēloņiem. Par pamatu atšķirībām tiek minēta makroekonomiskās vides ietekme un notikumi tautsaimniecībā, kas atspoguļojas ar pārmaiņām aktīvu tirgos. Taču neviennozīmīgi tiek skaidrots, vai atšķiras tautsaimniecības nozaru jutīgums, vai atšķirīga ir makroekonomikas faktoru ietekme dažādos pasaules aktīvu tirgos. Maģistra darba mērķis ir novērtēt makroekonomikas faktoru ietekmi uz nozaru jūtīgumu pret tautsaimniecības mēroga akciju tirgus tendencēm, salīdzināt rezultātus lielākajos pasaules aktīvu tirgos, kā arī skaidrot makroekonomikas faktoru ietekmei uz tautsaimniecības nozaru sistemātisko risku. Darbā veikta makroekonomiskās vides ietekmes uz sistemātisko risku teorētiskā izpēte, sistemātiskā riska salīdzinājums tautsaimniecības nozarēs un makroekonomikas faktoru analīze ASV, Eiropas un jaunattīstības valstu grupās. Ekonometriski novērtēta sistemātiskā riska jutība pret notikumiem ekonomikā, kā arī veikti secinājumi un priekšlikumi, kuri balstās uz darba gaitā novērotajiem rezultātiem.

Great differences have been observed in systematic risks between countries and different industry sectors of economy, which raises the question on the cause for these differences. One of the opinions support that macroeconomic environment and different economic events are shifting the systematic risk in asset markets. However, it is not clear if sensitivity of economic sectors is different or whether the impact of macroeconomic factors is different. The aim of thesis is to evaluate the macroeconomic impact on industry sector sensitivity to stock market trends, compare results between major global asset markets, and explain the macroeconomic impact on systematic risks between different industry sectors. This work includes a theoretical study on macroeconomic environment caused effects on systematic risks, a comparison of systematic risks between different economic sectors and a macroeconomic factor analysis in USA, Europe and developing countries. Systematic risk sensitivity to different economic events has been assessed econometrically, as well as conclusions and proposals have been made based on the results observed in the course of this work.
Macroeconomic impact on industry systematic risks
Keywords: Ekonomika; tirgus risks; tautsaimniecības nozaru betas; makroekonomiskā vide; nozaru jutība; sistemātiskais risks