Īpašuma tiesību iegūšanas problemātika atsavinājuma līgumos - Guļčenko, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba atspoguļoti no lietu tiesībām izrietoši īpašuma tiesību jautājumi saistību tiesību, t.i., atsavinājuma līgumu kontekstā. Darba tēma pētīta vēl no diviem aspektiem – darījuma priekšmeta un darījuma formas – šajos līgumos. Pirkuma līgumam kā saimnieciskajā apgrozība visbiežāk izmantotajam līgumam veltīta lielāka darba daļa, nekā citiem atsavinājuma līgumiem. Īpašuma tiesību jautājumi pētīti pēc vēsturiskās metodes, raksturojot šo līgumu regulējumu Vietējo Civillikumu kopojumā, LPSR Civilkodeksā un Civillikumā un pēc salīdzinošās metodes – pamatā salīdzināts Krievijas Federācijas Civilkodeksa, Vācijas Federatīvās Republikas Civillikuma kopojuma un Civillikuma regulējums, atsevišķos aspektos tas veikts arī attiecībā uz ASV un Baltkrievijas Republikas civiltiesisko regulējumu. Darba noslēgumā piedāvāts konstatēto problēmu iespējamais atrisinājums, ierosināta un pamatota Civillikuma regulējuma grozījumu nepieciešamība pētāmās tēmas ietvaros.

Bachelor's work reflects the interests of the resulting property right issues related rights in alienation agreements. The theme is investigated from two perspectives - the transaction object and transaction forms – in these contracts. The purchase agreement as the most used in business is more indicated as others. Property rights issues are researched by the historical method, describing these contracts in local civil law digest, LSSR Civil Code and Civil Code and by the comparative method - based on a comparison of the Russian Federation Civil Code, the Federal Civil Code of Germanyil, in some respects, it also described in relation to the USA and Civil Code of Republic of Belarus. In conclusion possible solution of the problems encountered are offered, and the proposed regulatory amendments to the Civil Law justified.
The problems of ownership Acquirement in Alienation Agreements
Keywords: Juridiskā zinātne