Bilingvālu bērnu vārdu krājuma papildināšana caur didaktiskām rotaļām 2. pirmsskolas izglītības posmā - Lauceniece, Evita (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darbs: Bilingvālu bērnu vārdu krājuma papildināšana caur didaktiskām rotaļām 2. pirmsskolas izglītības posmā Darba autore: Evita Lauceniece Darba mērķis: teorētiski un praktiski izpētīt, kā rotaļas veicina bilingvālu bērnu vārdu krājuma papildināšanu 2. pirmsskolas izglītības vecumposmā. Darba saturs. Darba pirmajā nodaļā tiek analizētas dažādu ekspertu teorētiskās atziņas par bilingvālisma ietekmi uz valodas apguvi un runas attīstību, kā arī par rotaļas nozīmi vārdu krājuma attīstībā 2. vecumposma bērniem. Darba otrajā nodaļā tiek aprakstīts pētījums, kas norisinājās noslēguma prakses laikā. Balstoties uz izstrādātajiem kritērijiem un rādītājiem, tika veikts Rīgas 14. Pirmsskolas izglītības iestādes 2. vecumposma bērnu vārdu krājuma novērtējums pirms un pēc pedagoģiskās izmēģinājuma darbības. Darba rezultāti. Teorētiski un praktiski izpētot 2. pirmsskolas izglītības posma bērnu vārdu krājuma paplašināšanos caur didaktiskām rotaļām, tika izdarīti 5 secinājumi. Kvalifikācijas darbā iegūto kvalitatīvo un kvantitatīvo datu apkopojums ļāva atbildēt uz darba sākumā izvirzīto jautājumu. Darba apjoms: darbā ir 40 lappuses, 5 attēli, 4 tabulas, 31 literatūras avoti, 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: bilingvālisms, pedagoģiskais process, pirmsskolas vecuma bērns, rotaļdarbība, vārdu krājums.

Qualification thesis: Enriching the Vocabulary of Bilingual Children through Didactic Play in the Second Stage of Preschool Education Author of the work: Evita Lauceniece Purpose of the work: theoretically and practically study how play contributes to the enrichment of the vocabulary of bilingual children in the 2nd stage of preschool education. Content of the work. The first chapter of the work analyzes the theoretical findings of various experts on the impact of bilingualism on language acquisition and speech development, as well as the importance of play on the development of vocabulary in children of the 2nd stage of preschool education. The second chapter of the work describes the research conducted during the final internship. Based on the developed criteria, an assessment of the vocabulary of children in the 2nd educational stage at Riga’s 14th preschool was carried out. The children's vocabulary was assessed before and after the pedagogical pilot activity. Results of the work. By theoretically and practically studying the expansion of the vocabulary among 2nd stage preschool children through didactic games, 5 conclusions were drawn. The compilation of qualitative and quantitative data obtained during the qualification paper allowed to answer the research question posed at the beginning of the study. Scope of work: the work contains 40 pages, 5 images, 4 tables, 31 literature sources, 2 appendices. Keywords: bilingualism, pedagogical process, play, preschool child, vocabulary.
Enriching the Vocabulary of Bilingual Children through Didactic Play in the Second Stage of Preschool Education
Keywords: Izglītības zinātnes; bilingvālisms; pedagoģiskais process; pirmsskolas vecuma bērns; rotaļdarbība; vārdu krājums