Aptiekas klientu un farmaceitu viedoklis par dekspantenolu saturošu ziežu un krēmu lietošanu - Suļžika, Sņežana (Latvijas Universitāte, 2018)
Aptuveni 15% no visiem ģimenes ārstu apmeklējumiem ir saistīti ar sausas ādas problēmām; īpaši ziemas periodā šī problēma saasinās arī Latvijā. Dažiem cilvēkiem sausa āda rada maz izteiktus traucējumus, citiem tā var kļūt par hronisku problēmu, ādas sausuma izraisīta nieze var būtiski pasliktināt pacienta dzīves kvalitāti. Bakalaura darba mērķis: izpētīt dekspentanolu saturošu ziežu un krēmu lietošanas nozīmi ādas veselības uzlabošanā un ādas bojājumu mazināšanā. Bakalaura darba uzdevumi: Apskatīt teorētiskās atziņas par ādu, ādas veselību ietekmējošiem faktoriem un tās bojājumiem, emolientu nozīmi ādas veselības uzlabošanā, dekspentanolu saturošiem krēmiem un ziedēm kā emolientu veidu, kā arī dekspentanolu un tā ķīmisko sastāvu; Izstrādāt pētījuma metodoloģiju dekspentanolu saturošu ziežu un krēmu ietekmes novērtēšanā ādas veselības uzlabošanā; Izanalizēt dekspentanolu saturošu ziežu un krēmu lietotāju un farmaceitu viedokli par ziežu un krēmu nozīmi ādas veselības uzlabošanā. Galvenie pētījuma rezultāti parāda, ka sūdzības par ādas bojājumiem un slimībām ir bieža parādība farmaceitu ikdienas darbā. Būtiskākās ādas problēmas aptieku apmeklētājiem ir ādas iekaisumi, saules apdegumi un nelieli apdegumi, ādas nobrāzumi un iegriezumi, autiņu radīti iekaisumi un ādas saplaisājumi, bet būtiskākie faktori, kas pasliktina ādas veselības stāvokli, ir centrālā apkure, auksts laiks, jūtīga āda zīdainim, stress un novecošanās. Dekspantenolu saturošām ziedēm un krēmiem ir būtiska nozīme brūču dzīšanā, sausas ādas kopšanas atvieglošanā, ādas mitrināšanā, barošanā un aizsargāšanā, ādas diskomforta samazināšanā, kā arī ādas veselīguma atgūšanas procesā. Dekspentanolu saturošās ziedes un krēmus var uzskatīt par efektīviem līdzekļiem katra atsevišķa lietotāja ādas veselības uzlabošanas procesā, gan arī kopumā ādas veselības veicināšanā.

Approximately 15% of all family doctor's visits are associated with dry skin problems; especially in winter, this problem is intensifying also in Latvia. For some people, dry skin causes little disturbance, others may become a chronic problm, dry skin caused itch can significantly impair the patient's quality of life. The aim of the Bachelor Thesis: to investigate the importance of the dexpanthenol-based ointments and creams to improve skin health and reduce skin damages. The objectives of Bachelor Thesis: To review the theoretical verities about the skin, factors affecting the skin's health and its damages, the importance of emollients in improving skin's health, dexpentanol-based creams and ointments as the type of emollients, as well as dexpentanol and its chemical composition; To develop a research methodology assessing the influence of the dexpanthenol-based ointments and creams on skin's health improvement; To analyze the opinion of dexpentanol containing ointments` and creams` users and pharmacists on the nature of ointments and creams in skin health improvement. The main findings of the research show that complaints of skin lesions and diseases are a common occurrence in the daily work of pharmacists. The most important skin problems for pharmacy visitors are skin inflammation, sunburn and minor burns, skin abrasions and incisions, nappy inflammations and skin fractures, but the most important factors that aggravate the skin health are central heating, cold weather, and sensitive skin for the infant, stress and aging. Dexpanthenol-based ointments and creams play an important role in wound healing, dry skin care, skin moisturizing, nourishing and protecting, reducing skin discomfort and restoring skin's health. Dexpentanol-based ointments and creams are effective instruments for each individual user's skin enhancing process as well as overall skin health promotion.
Pharmacy customers and pharmacist opinions about the use of dexpanthenol-containing ointments and creams
Keywords: Farmācija; Āda; Emolienti; Dekspantenols; Dekspantenolu saturoši krēmi un ziedes