Lunasīna pretiekaisuma darbība cilvēku neiroblastomas SH-SY5Y šūnu līnijā - Kozlovska, Inga (Latvijas Universitāte, 2014)
Lunasīns ir jaunatklāts peptīds, kas sākotnēji iegūts no sojas pupiņām. Pašlaik uzmanība tiek pievērsta tā pretiekaisuma efektu pētīšanai. Līdz šim vēl nav pārbaudīti lunasīna efekti uz neirālas izcelsmes šūnām un IL-8 sekrēciju. Darba mērķis bija noskaidrot peptīda lunasīna ietekmi uz cilvēku neiroblastomas SH-SY5Y šūnu līnijas IL-8 sekrēciju LPS izraisītā iekaisuma modelī. Lai to noskaidrotu, IL-8 sekrēcijas mērīšanai tika izmantota Sandwich ELISA. Pētījuma rezultāti parāda, ka LPS stimulē IL-8 sekrēciju no cilvēku neiroblastomas SH-SY5Y šūnu līnijas. Pats lunasīns 20 µM, 50 µM un 100 µM koncentrācijā neinducē IL-8 sekrēciju cilvēku neiroblastomas SH-SY5Y šūnu līnijā. Vislielākais IL-8 sekrēcijas inhibīcija novērota pie 25 µM lunasīna LPS (1 µg/ml) inducētā iekaisuma modelī. Atslēgas vārdi: lunasīns, iekaisums, IL-8, neiroblastomas SH-SY5Y šūnu līnija, ELISA.

Lunasin is a newly-discovered peptide originally derived from soy beans. Currently attention is paid to the study of its anti-inflammatory effect. Until now it has not been investigated effects of lunasin on neurological cells and IL-8 secretion. The aim of this study was to investigate the effects of peptide lunasin on the cytokine IL-8 secretion from the human neuroblastoma SH-SY5Y cell line in LPS-induced inflammation model. Sandwich ELISA was used to measure IL-8 secretion. The results of the research showed, that LPS stimulated IL-8 secretion from human neuroblastoma SH-SY5Y cell line. The 20 µM, 50 µM and 100 µM lunasin itself does not induce IL-8 secretion in human neuroblastoma SH-SY5Y cell line. 25 µM concentration of lunasin showed the highest ability to inhibite IL-8 secretion in the LPS model. Key words: lunasin, inflammation, IL-8, neuroblastoma SH-SY5Y cell line, ELISA.
Lunasin effects on LPS induced inflammation in human neuroblastoma SH-SY5Y cell line
Keywords: Farmācija