Lēmumu pieņemšanas process Latvijas Republikas Ministru kabinetā - Bikše, Ivo (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Lēmumu pieņemšanas process Latvijas Republikas Ministru kabinetā”. Darba mērķis ir izpētīt lēmumu pieņemšanas procesu Ministru kabinetā, konstatēt faktorus, kas šo procesu ietekmē, kā arī sniegt savus priekšlikumus Latvijas Republikas Ministru kabineta lēmumu pieņemšanas procesa uzlabošanai. Darbā veiktā analīze lielākoties ir balstīta uz 1990.gad līdz 2003.gada datiem. Bakalaura darba teorētiskās daļas zinātniskie atzinumi kalpo par pamatu empīriskās daļas analīzei. Autora izvirzītā darba hipotēze: „Lēmumu pieņemšana LR MK ir atkarīga no vairākiem būtiskiem ārējiem faktoriem- koalīcijas jeb sadarbības padomes, politiskajām partijām, premjerministra biroja, masu medijiem un sabiedrības, kuriem ir ietekme vai ieinteresētība attiecībā uz konkrēto lēmumu” darba procesā tika pierādīta, jo standartsituācijās, kad lēmums nav pakļauts nekādai ārējai ietekmei, tas tiek pieņemts saskaņā ar paredzēto kārtību, tomēr, gadījumos, kad ārējie faktori spiež šo procesu pasteidzināt, lēmums Ministru kabineta var tikt pieņemts ļoti īsā laikā. Autoraprāt būtu apsverams priekšlikums par Ministru kabineta komitejas un Ministru kabineta sēdes apvienošanu, kā arī dažu Ministra kabineta komitejas funkciju nodošanu Valsts sekretāru sanāksmei, jo pieredze rāda, ka šajās sēdēs pārsvarā piedalās tie paši dalībnieki – ministri un attiecīgās ministrijas vadītāji vai par attiecīgo dokumentu atbildīgais ministrijas darbinieks (vadības līmenī). Līdz ar to politiskos lēmumus varētu pieņemt vienā institūcijā – Ministru kabineta sēdē.

The topic for the Bachelor's dissertation is "Decision making process of the Cabinet of Ministers of the Republic of Latvia". The goal of this work is to explore and understand the process of decision making within the Cabinet of Ministers, to realize those factors that affect this process as well as to offer authors suggestions for the decision - making process improvement for Latvia's Cabinet of Minister's. The bulk of the analysis offered in this work is based on the data from 1990. to 2003. The Bachelor's dissertation theoretical part with its scientific conclusions serve as the basis for the analysis of the empirical work. The proposed hypothesis of the author is as follows: "The decision making of the Latvian Republic Cabinet of Minister's depends on several significant external factors - coalitions or [cooperation groups], political parties, bureau of the Prime Minister, mass media and society, which affect or are interested in a certain decision". Through analysis and findings of this work, it was proven that under standard conditions (when the decision is not subjected to any external influence) the decision is made according to its predetermined order; however, situations when external factors press to make a quicker decision, this decision can be made in a very short period of time. In author's opinion, the proposal for the unification of Cabinet of Minister's committee and Cabinet's [sittings/hearings/meetings] ought to be considered, as well as passing of some Minister Cabinet's functions onto the State's [Country's/Government's] secretarial meeting, since the experience shows that these meetings consist mainly of the same participants - ministers and rulers of particular ministries as well as workers from the ministries responsible for the documentation in appropriate cases. Therefore, political decisions could be made in one institution - the Cabinet of Ministers.
Decision making process of the Cabinet of Ministers of the Republic of Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)