(2-Hidroksietil)amonija karboksilāti - Priede, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
(2-Hidroksietil)amonija karboksilāti. Priede E., zinātniskais vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Maģistra darbs, 78 lappuses, 24 attēli, 17 tabulas, 81 literatūras avots, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir sintezēti (2-hidroksietil)amonija formiāti, acetāti un laktāti un noteikti to raksturlielumi – ūdens saturs, termiskā stabilitāte un ūdens šķīdumu pH. Iegūtie jonu šķidrumi kā šķīdinātāji lietoti Hanča estera sintēzē un Mihaela pievienošanas reakcijā. Raksturota un salīdzināta (2-hidroksietil)amonija karboksilātu ietekme uz produktu iznākumiem, izvērtētas atšķirīgu reaģentu un katalizatoru izmantošanas iespējas un skaidroti ķīmisko pārvērtību pieļaujamie mehānismi. JONU ŠĶIDRUMI, HANČA ESTERIS, MIHAELA PIEVIENOŠANAS REAKCIJA, (2-HIDROKSIETIL)AMONIJA FORMIĀTI, (2-HIDROKSIETIL)AMONIJA ACETĀTI, (2-HIDROKSIETIL)AMONIJA LAKTĀTI.

(2-Hydroxyethyl)ammonium carboxylates. Priede E., supervisor Dr.h.chem., prof. Zicmanis A. Master thesis, 78 pages, 24 figures, 17 tables, 81 literature reference, 5 appendices. In Latvian. (2-Hydroxyethyl)ammonium formates, acetates and lactates have been synthesized and their characteristics – water content, thermal stability and pH of water solutions have been determined. Acquired ionic liquids have been used as solvents in synthesis of Hantzsch ester and Michael addition. The impact of (2-hydroxyethyl)ammonium carboxylates on the product yields has been characterized and application of different reagents and catalysts has been evaluated. Plausible mechanisms of chemical transformations have been discussed. IONIC LIQUIDS, HANTZSCH ESTER, MICHAEL ADDITION, (2-HYDROXYETHYL)AMMONIUM FORMATES, (2-HYDROXYETHYL)AMMONIUM ACETATES, (2-HYDROXYETHYL)AMMONIUM LACTATES.
(2-Hydroxyethyl)ammonium carboxylates
Keywords: Ķīmija