Valsts tiesības uz pašaizsardzību teroristu uzbrukuma gadījumā - Blese, Dace (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā „Valsts tiesības uz pašaizsardzību teroristu uzbrukuma gadījumā” autore pierāda tēzi, ka atsevišķos gadījumos valstij ir tiesības uz pašaizsardzību arī teroristu veikta uzbrukuma gadījumā, kura ir pretēja līdz 2001.gada 11.septembrim dominējošajam viedoklim, ka agresijas veicēja var būt tikai valsts. Maģistra darbā autore detalizēti analizē asimetrisko draudu rezultātā radušās jaunās pašaizsardzības tiesību doktrīnas, par kuru tiesiskumu un atbilstību starptautisko tiesību principiem juristu vidū notiek asas debates. Pie maģistra darbā izdarītajiem secinājumiem autore nonākusi, analizējot starptautiskās un nacionālās tiesību normas, tiesu praksi un tiesībzinātnieku pētījumus, pētot faktisko situāciju un asimetrisko draudu radītās problēmas. Maģistra darbā autore analizē tādus jautājumus kā valsts tiesības uz apsteidzošo un preventīvo pašaizsardzību teroristu uzbrukuma gadījumā, pierāda, ka valstij uz šāda veida pašaizsardzību ir tiesības tikai tādā gadījumā, ja iespējams konstatēt teroristu saikni ar konkrētu valsti, kura šo teroristu aktivitātes atbalsta veicina, analizē asimetrisko draudu ietekmi uz terorisma kvalifikāciju un vērš uzmanību uz tradicionālajām starptautisko tiesību normām nepieciešams pielāgoties situācijas izmaiņām, lai tās saglabātu savu efektivitāti. Maģistra darba noslēgumā autore uzsver starptautiskās sadarbības būtisko lomu terorisma apkarošanā un ierobežošanā. Maģistra darbā autore nonāk pie secinājuma, ka pastāvošās starptautiskās tiesības tikai daļēji ir piemērotas, lai atrisinātu asimetrisko draudu radītās problēmas. Galvenais iemesls šādai situācijai ir fakts, ka laikā, kad tika pieņemti ANO Statūti, valstis apdraudēja pavisam savādāka veida draudi. Lai gan starptautisko tiesību principi ir lieliskas vadlīnijas, lai izlemtu, kā rīkoties arī terorisma draudu apstākļos, starptautiskā miera un drošības labad būtu nepieciešams stingrāks regulējums, kurš, no vienas puses, dotu valstīm iespēju sevi aizsargāt, bet no otras puses, nepieļautu nevajadzīgu bruņota spēka lietošanu. Autore norāda, ka ar laiku noteikti izveidosies noteikta valstu prakse, kura, pārtopot par paražu tiesībām, sniegs konkrētu atbildi uz maģistra darbā analizētajiem jautājumiem. Taču pagaidām, kamēr atbildes uz šiem jautājumiem ir ļoti diskutablas, valstīm, lemjot par pašaizsardzības tiesību izmantošanu būtu jāvadās gan no ANO Statūtos noteiktā, gan jāatceras savs pamatpienākums aizsargāt savā jurisdikcijā esošās personas, gan, protams, jārīkojas saskaņā ar starptautisko tiesību principiem.

Author of Master’s Thesis “State right for self-protection in case of terrorists’ attack” protects thesis what in certain cases state has as well the right for self-protection against made by terrorists attack, which is in contradiction with opinion dominating before September 11, 2001, what a state only may be source of aggression. Author of the Master’s Thesis makes detailed analysis of arise in result of asymmetric threats situation, causing heated debatable concerning its legacy and conformity with principles of International Law. Author made presented in the Thesis conclusions on the basis of analysis of international and national legislations norms, judicial practice and legislators’ research on actual situation and problems caused by asymmetric threats. Author of the Master’s Thesis, analyzing such issue as state right for proactive and preventive self-protection in case of terrorists’ attack, makes out, what a state has the right for such actions only in case when it is possible to acknowledge relation of terrorists with certain state, which supports these terrorists’ activities. Author makes analysis of asymmetric threat effect on qualification of terrorism and call attention to the fact what norms of traditional International Law should be adapted to changed situation for maintaining these efficiency. In final part of the Master’s Thesis author underlines decisive role of international cooperation in fight against terrorism and its limitation. Author of the Master’s Thesis comes to conclusion what current International Law is applicable in part only to solution of problems caused by asymmetric threat situation. The main reason of such situation is the fact what during the time from UN association there took place completely different threats. However principles of International Law are great achievement, in conditions of terrorism threat, actions on international peace and safety provision require more strong regulation. From one hand it should provide for state ability of self-protection and from another hand should prevent unreasonable use of armed force. Author indicates what with the time there will be established definite state practice providing solutions of analyzed in the Master’s Thesis issues. But now when solutions of these issues are still very disputable, decision of self-protection right application shall be based on UNO principles, basic obligation of protection of persons under allegiance, and definitely in accordance with principles of International Law.
State right to self- protection in the case of terrorists` attack
Keywords: Juridiskā zinātne