Būvniecības nozares uzņēmuma “UPB” AS saimnieciskās darbības novērtējums. - Bondarenko, Damians (Latvijas Universitāte, 2024)
Uzņēmējdarbībai ir būtiska ietekme uz sabiedrību, ietekmējot dažādus mūsu dzīves aspektus. Uzņēmējdarbības ietekmi var redzēt tādās jomās kā darba vietu radīšana un ekonomiskā izaugsme, inovācijas un tehnoloģiju attīstība, konkurence un tirgus dinamika, sociālās un kultūras pārmaiņas, kā arī ekonomiskās atšķirības un bagātības sadalījums. Uzņēmējdarbība var būt arī sabiedrības problēmu risinājums, un tai ir svarīga loma izglītības un prasmju attīstības atbalstīšanā. Bakalaura darba “BŪVUZŅĒMUMA “UPB” AS SAIMNIECISKĀS DARBĪBAS NOVĒRTĒJUMS” mērķis bija novērtēt AS “UPB” uzņēmējdarbības stratēģiskās attīstības virzienus būvniecības nozarē, un sniegt priekšlikumus tālākai uzņēmuma konkurētspējai. Pētījuma rezultāti atklāja, ka viens no galvenajiem uzņēmuma vadības uzdevumiem ir ieiet jaunajos ārvalstu tirgos, kas pieprasa ilgtspējīgus un inovatīvus būvniecības risinājumus. Darba apjoms ir 70 lapaspuses. Darbā iekļauti 16 attēli un 18 tabulas. Izmantotās literatūras un avotu sarakstā ietverti 70 informācijas avoti latviešu un angļu valodā. Darbam pievienoti 2 pielikumi.

The aim of the bachelors works “ASSESSMENT AND COMPLETENESS OF BUSINESS ACTIVITIES OF "UPB" COMPANY” was to evaluate the directions of strategic development of AS "UPB" business in the construction sector and to provide proposals for further competitiveness of the company. The work consists of 3 chapters. In the first chapter of the work, the theoretical literature on the concept of entrepreneurship and the process of strategic management was studied and analyzed. In the second chapter, the external and internal environmental factors affecting the company UPB company are considered and the financial analysis of the company is studied. In the third chapter, on the basis of surveys with employees, the strategic development directions of the company UPB in the construction industry were evaluated. But based on the interviews with the companys management, proposals were made for further competitiveness of the company. At the end of the work, conclusions have been made and proposals have been made for the business competitiveness of the UPB company. The results of the research revealed that one of the main tasks of the company's management is to focus on new foreign markets that demand sustainable and innovative construction solutions. The volume of the work is 70 pages. The work includes 16 figures and 18 tables. Of used the list literature and sources includes 70 sources of information in Latvian and English. Are attached to the work 2 appendices.
Business development of the company AS “UPB”.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; uzņēmējdarbība; saimnieciskā darbība; iekšējā vide; ārējā vide; konkurētspēja