Krāsu redze bērniem ar ambliopiju - Litavnieka, Anželika (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 34 lappusēm. Tas satur 19 attēlus, 1 tabulu, 80 atsauces uz literatūras avotiem un 2 pielikumus. Darba mērķis ir noskaidrot, vai bērniem ar ambliopiju ir krāsu redzes deficīts. Pētījumā piedalījās 40 dalībnieki: 20 bērni bez ambliopija un 20 bērni, kuriem ir ambliopija. Pētījuma dalībniekiem tika veikta krāsu redzes novērtēšana ar Išihara testu un datorizētu krāsu redzes testu, atkarībā no mērķa leņķiskā izmēra. Išihara testā bērniem tika lūgts atpazīt skaitli, bet datorizētā testā – mērķa novietojumu. Pētījumā tika konstatēts, ka bērniem ar ambliopiju samazinot mērķa leņķisko izmēru parādās krāsu redzes deficīts.

The thesis is written in Latvian on 34 pages. It contains 19 figures, 1 table, 80 references and 2 appendixes. The aim of the study was to find out whether children with amblyopia have a colour vision deficit. The study included 40 participants: 20 children without amblyopia and 20 children with amblyopia. Participants were assessed for colour vision using the Ishihara test and a computerized colour vision test, depending on the angular size of the stimulus. In the Ishihara test, children were asked to recognize a number, but in a computerized test – the target position. The study found that children with amblyopia reducing the angular size of the target appear colour vision deficiency.
Colour Vision in Children with Amblyopia
Keywords: Fizika; ambliopija; krāsu redze; bērni; krāsu redzes traucējums; krāsu redzes testi