Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana - Nakipovs, Sajans (Latvijas Universitāte, 2022)
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana ir aktuālā problēma ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Tā negatīvi ietekmē valstu ekonomiku, finanšu sistēmu, labklājību, nacionālās intereses, sabiedrības drošību, kropļo konkurenci, apgrūtina citu noziedzīgu nodarījumu atklāšanu un novēršanu. Ir nepieciešams palielināt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas efektivitāti, tai skaitā, uzlabojot krimināltiesisko regulējumu. Darba mērķis ir izzināt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un tās attīstības tiesiskos aspektus, tiesu praksi, lai pilnveidotu izpratni par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Darbā tika pētīts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas Latvijas regulējums, starptautiskais, kā arī, tika pētīti Austrijas, Beļģijas un Somijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas regulējuma tiesiskie aspekti. Tika piedāvāti Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas regulējuma uzlabojumi.

Money laundering is an actual problem not only in Latvia, but also worldwide. It has a negative impact on national economies, the financial system, prosperity, national interests, public security, distorts competition and makes it more difficult to detect and prevent other criminal offenses. There is a need to increase the effectiveness of the fight against money laundering, including by improving the criminal law framework. The aim of the work is to find out the legal aspects of money laundering and its development, court practice in order to improve the understanding of money laundering. The work examined the Latvian regulation of money laundering, international, as well as the legal aspects of the regulation of money laundering in Austria, Belgium and Finland. Improvements to Latvia's money laundering regulation were proposed.
Laundering of the Proceeds from Crime
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūti līdzekļi; noziedzīgi iegūti līdzekļu legalizēšana; predikatīvais nodarījums; autonomā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana; proceeds of crime