Latvijas publiskās lietošanas sauszemes transporta infrastruktūras problēmjautājumu analīze - Deļikatnaja-Buša, Marina (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba "Latvijas publiskās lietošanas sauszemes transporta infrastruktūras problēmjautājumu analīze" mērķis ir izanalizēt nozīmīgākās publiskās lietošanas sauszemes transporta infrastruktūras problēmas Latvijā, kā arī izstrādāt priekšlikumus to novēršanai. Maģistra darbā pētīti ar publisko sektoru un sauszemes transporta infrastruktūru saistītie jēdzieni, publiskās lietošanas sauszemes transporta infrastruktūras institucionālā vide, infrastruktūras finansēšanas mehānismi, Latvijas un Eiropas Savienības, uz Latviju attiecināmi tiesību akti un politikas plānošanas dokumenti. Pētījuma ietvaros veiktas ekspertu intervijas, iedzīvotāju un pašvaldību pārstāvju aptaujas. Pētījuma gaitā identificētas un analizētas vairākas problēmas, secinot, ka pilnvērtīga transporta infrastruktūras potenciāla izmantošana lielā mērā atkarīga no pieejamā finansējuma, viedas šo līdzekļu sadales un politiskās gribas kā šo infrastruktūru uzturēt un attīstīt.

The aim of master thesis „Analysis of Latvia's land transport system public infrastructures issues” is to analyse the most important issues face in Latvia’s land transport public infrastructure, and to develop suggestions for solving them. Definitions of public sector and land transport system infrastructure are evaluated, organisational bodies and financing ways as deployed currently in Latvia are investigated in this work, as well as local and European Union laws, regulations and policy documents concerning these. Interviews with experts, opinion pools of residents and municipalities were carried out during the research. Several problems are identified and analysed in the research, concluding that releasing of public transport infrastructure’s full potential is linked with available funding, smart allocating of the funds and political will to maintain and develop the infrastructure.
Analysis of Latvia's land transport system public infrastructures issues
Keywords: Vadībzinātne; transporta infrastruktūra; publiskais labums; uzturēšana un attīstība; finansējuma modelis; ilgtermiņa plānošana