Aspektorientētās programmēšanas pielietošana programmatūru sistēmu pārstrādē - Brants, Rihards (Latvijas Universitāte, 2008)
Pārstrādāšana (refactoring) ir process, kurā tiek uzlabota pirmkoda struktūra, saglabājot tā ārējo uzvedību. Šādu darbību veikšana veicina programmatūras labāku izpratni un uzlabo tā ilgtermiņa uzturamību. Šajā darbā tiek aplūkots pārstrādāšanas veids, kurā tiek izmantota aspektorientētā programmēšana (AOP), jo tā piedāvā papildus veidu kā veikt uzlabojumus. Darbā tiek apskatīta AOP pārstrādes realizācijas ideja, darbības principi un dažādi to ierobežojumi. Praktiskajā daļā tiek nodemonstrēta AOP pielietošana programmatūru pārstrādē, kur iegūtie rezultāti tiek izanalizēti.

Refactoring ir procesess where structure of source code is being improved without changing its external behaviour. Realization of such activity contributes to better comprehension of software and improve its long-term maintainability. In this paper we deal with refactoring kind in which aspectoriented programming (AOP) is used because it provide additional way of how to make improvements. In paper is examined realization of AOP idea, principles of actions and its miscellaneous constraints. In the practical part is showed the use of AOP in software refactoring where gained results are analysed.
Use of aspect-oriented programming in software system refactoring
Keywords: Datorzinātne