Agresijai raksturīgo izpausmju saistība ar indivīda vērtībām - Dimants, Roberts (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot agresīvas uzvedības izpausmju saistību ar vērtībām. Kāda ir agresīvas uzvedības un vērtību atšķirības dzimumā. Pētījumā piedalījās 104 respondenti vecuma grupās no 18 - 60 gadi, 54 sievietes un 50 vīrieši, kas ir ekonomiski aktīvi. Tika izmantota Švarca vērtību aptauja (SVS, Schwartz Value Survey, Schwartz, 1992; adaptēta Latvijā – I.Austers, 2002), un Agresijas aptauja (The Aggression Questionnaire, Buss, A. H. & Perry, M., 1992). Latvijas versija A. Gaitnieces-Putānes (2006) adaptācijā, tās uzlabojumus veikušas S. B. Sebre un I. Bite. Pētījumā tika salīdzinātas vērtības ar agresiju, starp dzimuma grupām, lai secinātu, kā vērtības ietekmē uzvedību. Šī informāciju palīdzētu organizācijām, darba devējiem, darba grupu izveidei darbā ar problemātiskiem klientiem, pacientiem, vai cita veida nodarbinātībā, kur ir svarīga savaldīšanās un zemi agresivitātes rādītāji.

The purpose of the study is to find out the relationship between aggressive behavior and values ​​and their gender differences. What is the difference in aggressive behaviour between genders. The study included 104 respondents, age 18-60 years, 54 women and 50 men who are economically active. Schwartz Value Survey (Schwartz Value Survey, Schwartz, 1992; adapted in Latvia - Austers, 2002) and the Aggression Questionnaire, Buss, A. H. & Perry, M. (1992) were used. Latvian adaptation option A.Gaitniece-Putane (2006) and updated by S. B. Cebre and I. Bite. The study compared values with aggression, between gender, to determine how values affect aggressiveness. This information would help organizations, employers, workgroups with problematic clients, patients, or other types of employment where restraint and low aggressiveness are important.
The Relationship Between Values and Aggressive Behaviour in Adults and Between Genders
Keywords: Psiholoģija; vērtības; agresija; agresīva uzvedība; dzimums