Konfliktsituācijas darbā ar lasītājiem publiskajās bibliotēkās - Mauriņa, Maija (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā „Konfliktsituācijas darbā ar lasītājiem publiskajās bibliotēkās” analizēti konflikti un to risināšanas īpatnības publisko bibliotēku darbā, īpaši akcentējot iespējamo konfliktu profilaksi un to profesionālu regulēšanu. Pētījums saistīts ar tādām bibliotēkzinātnes jomām, kā bibliotekārā ētika un bibliotekārā psiholoģija. Darba aprakstošajā daļā sniegts saskarsmes, konfliktu un to risinājumu veidu raksturojums, kā arī analizētas saskarsmes īpatnības publisko bibliotēku darbā. Darbā aplūkota arī bibliotekāra un apmeklētāju saskarsmes problēmu risināšanas pieredze Latvijā un ārvalstīs. Pētījuma kvantitatīvā daļa balstīta uz bibliotekāru un apmeklētāju anketēšanu Rīgas publiskajās bibliotēkās. Darba nobeigumā sniegti praktiski ieteikumi bibliotekāriem veiksmīgas saskarsmes veidošanai darbā ar apmeklētājiem.

The Bachelor’s Paper «Conflict Situations in Work with Readers at Public Libraries» analyses conflicts and peculiarities of solutions when working at a public library. Prevention and regulation of the conflicts is specially emphasized. Research work looks deeper into such fields of library science as library ethics and library psychology. In the theoretical part of the work, the characteristics of communication, theory of conflicts, their kinds and methods of solution are given. The Bachelor’s Paper looks at problems solving experience in communication between a librarian and readers in Latvia and abroad. The quantitative part of the research work is based on the results of librarians’ and readers’ survey, carried out at Riga Central library. The author, on the basis of the research, has worked out recommendations for librarians.
Conflict Situations in Work With Readers at Public Libraries
Keywords: Komunikācijas zinātne