Mobilitātes un dzīves kvalitātes izmaiņas Ropažu novadā - Kuzmins, Māris (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba nosaukums ir Mobilitātes un dzīves kvalitātes izmaiņas Ropažu novadā. Lai īstenotu darba mērķi – raksturot mobilitātes un dzīves kvalitātes izmaiņas Ropažu novadā, tika izvirzīti vairāki uzdevumi. No tiem nozīmīgākais – veikt iedzīvotāju aptauju ar anketēšanas metodes palīdzību. Aptauja un tās rezultātu apkopošana ir veikta tā, lai to būtu iespējams salīdzināt ar autora agrāk veiktā pētījuma rezultātiem. Darbs ir sakārtots piecās nodaļās: 1. Nodaļā ir aprakstītas darba izstrādei nepieciešamās metodes un materiāli. Būtiska nozīme ir tieces intensitātes uz Rīgu aprēķiniem, kas ļauj precīzi analizēt iedzīvotāju mobilitātes izmaiņas katrā apdzīvotājā vietā. Ropažu novada teritorijas izpēte ir veikta darba 2. nodaļā. Tajā ir aprakstīts gan novada ģeogrāfiskais novietojums un infrastruktūra, gan novada ekonomiskā un sociālā vide. Šīs izpētes mērķis ir iegūt nepieciešamo informāciju rezultātu analīzes vajadzībām. Darba 3. nodaļā ir analizētas iedzīvotāju skaita izmaiņas Ropažu novadā kopumā un tā apdzīvotajās vietās, kā arī aprakstītas apdzīvoto vietu īpatnības. Šī pētījuma nozīmīgākajā – 4. nodaļā, ir veikta ar iedzīvotāju aptaujas palīdzību iegūto rezultātu apkopošana un analīze. Analizētas ir gan mobilitātes, gan dzīves kvalitātes rādītāju izmaiņas visam novadam kopumā un katrai apdzīvotajai vietai atsevišķi. Darbs ir papildināts ar ievadu un secinājumiem, kā arī pielikumu, kurā ievietoti vairāki attēli un tabulas.

The title of this research is Changes of mobility and life quality in Ropaži novads. Multiple tasks have been highlighted to achieve the goal – analyze changes in mobility and life quality in Ropaži novads. The most vital task was to perform a poll and summarize its results by the same method that was used by author 2 years ago, so they could be compared with results of an earlier research carried out by author in the same settlements. The paper is arranged into five chapters: 1st chapter contains description of methods and materials used in this research such as calculations of the intensity of the tendency towards the agglomeration center for each settlement. Chapter 2 contains results of both – studies of literature and survey carried out by the author in Ropaži novads, including description of social and economical environments. Changes of population of Ropaži novads and its settlements are analyzed in 3rd chapter. The chapter also includes descriptions of some individuality of these settlements. Chapter 4 is most significant one. It includes analyses of results gathered by doing the study. Changes of both - mobility and life quality are summarized and analyzed for every settlement and district overall. Introduction and conclusions is also included to improve this research.
Changes in mobility and life quality in Ropaži novads
Keywords: Ģeogrāfija