Patvēruma meklētāja statusa iegūšanas procedūra nepilngadīgajiem Latvijā un tās atbilstība starptautiskajām tiesībām - Šmediņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2025)
Pēdējo gadu laikā patvēruma meklētāju skaits Eiropā pieaug, starp tiem ir nepilngadīgas personas, kuru tiesības ir īpaši aizsargājamas. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai Latvijas patvēruma meklētāja statusa iegūšanas procedūra nepilngadīgām personām atbilst starptautisko tiesību izvirzītām prasībām. Darba uzdevumi bija izpētīt starptautiskos tiesību aktus, starptautisko tiesu spriedumus un salīdzināt ar Latvijas Patvēruma likumā iekļautajām tiesību normām, kā arī veikt secinājumus atbilstoši iegūtajai informācijai. Veicot pētījumu, autore secina, ka Latvijas patvēruma tiesību akti par meklētāja statusa iegūšanas procedūru nepilngadīgām personām Latvijā lielākoties atbilst prasībām, kuras izvirza starptautiskās tiesības.

In recent years, the number of asylum seekers in Europe has been increasing, among them minors, whose rights are particularly protected. The aim of the bachelor's thesis is to determine whether the Latvian procedure for receiving asylum seeker status for minors complies with the requirements set out in international law. The tasks of the thesis were to study international legal acts, judgments of international courts and compare them with the legal norms included in the Latvian Asylum Law, as well as to draw conclusions in accordance with the information obtained. When conducting the research, the author concludes that the Latvian procedure for obtaining asylum seeker status for minors largely complies with the requirements set out in international law.
Procedure for obtaining the status of asylum seeker for minors in Latvia and its compliance with international law
Keywords: Juridiskā zinātne; patvēruma meklētājs; nepilngadīgais; nepilngadīgais bez pavadības; patvēruma procedūra