Atmosfēras aerosolu piesārņojuma līmeņa izplatības zonējums Rīgā - Stulbergs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Atmosfēras aerosolu piesārņojuma līmeņa izplatības zonējums Rīgā” sagatavotas cieto daļiņu PM10 piesārņojuma izpatības zonas Rīgā, izmantojot Gausa dispersijas modeli AERMOD. Modelēšana veikta izmantojot 2013. gada operatoru sniegtās atskaites par emisijām atmosfērā un avotu darbības dinamiku, Rīgas Domes sniegto informāciju par transporta plūsmu mainību un pilsētas fona līmeņa mērījumus, veikta modeļa jutības analīze atkarībā no izmantotā režģa veida. Darbā izvērtēta 2-Gaiss datu bāzē iekļauto atskaišu kvalitāte, analizēti kļūdu avoti. Modelēšanas ceļā iegūta informācija par dažāda veida emisijas avotu nozīmību kopējā piesārņojuma līmeņa veidošanā, kas ļauj sagatavot praktiskus un efektīvus pasākumus piesārņojuma līmeņa mazināšanā, ņemta vēra arī citu valstu pieredze. Darba apjoms 75 lapas, satur 24 attēlus, 7 tabulas, pievienoti 2 pielikumi.

Master’s Thesis „Atmospheric aerosol pollution zoning within Riga agglomeration” has developed particle matter PM10 pollution zoning in Riga, using Gaussian dispersion model AERMOD. Simulations was performed by using operators data from 2013 report on emissions what are emitted into the atmosphere and data about the traffic flow from Riga City Council’s. Also model sensitivity was tested by using two different grid types. Work evaluated „2-Gaiss” database by included reports quality and analyzing source errors. By modeling we receive information about pollution levels in Riga. That allow us prepare practical and effective measures for reducing pollution level by taking experience from another country. Work contains 75 pages, 24 pictures, 7 tables and 2 appendix
Atmospheric aerosol pollution zoning within Riga agglomeration
Keywords: Vides zinātne; gaisa kvalitāte; AERMOD; modelēšana; PM10; piesārņojuma zonējums