Ēšanas uzvedības saistība ar impulsivitāti - Ancupova, Olga (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādas saistības pastāv starp ēšanas uzvedību un impulsivitāti. Pētījumā piedalījās 100 respondenti vecuma diapazonā no 18 līdz 64 gadiem. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas: Impulsivitātes skala (Impulsivity Scale, UPPS, Whiteside & Lynam, 2001) un Ēšanas uzvedības modeļu aptauja (Eating Behaviour Patterns Questionnaire (EBPQ); Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003). Pētījuma rezultāti norāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp impulsivitāti un emocionālu ēšanu, uzkodu lietošanu, ēdienreižu izlaišanu. Kā arī pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp impulsivitāti un ēšanas plānošanu. Saistības starp impulsivitāti un zemu tauku saturošu produktu lietošanu, kā arī impulsivitāti un tradicionālu ēšanu netika konstatētas. Atslēgas vārdi: ēšanas uzvedība, ēšanas traucējums, ēšanas uzvedības modeļi, impulsivitāti.

The purpose of this study is to investigate the relationship between eating behavior and impulsivity. 100 respondents in the age range from 18 to 64 took part in the study. Two questionnaires were used: the Impulsivity Scale (UPPS, Whiteside & Lynam, 2001) and the Eating Behavior Patterns Questionnaire (EBPQ; Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003). The results of the study indicate that there are statistically significant positive relationships for impulsivity and emotional eating, impulsivity and snacking, and impulsivity and skipping meals. Also, there is a statistically significant negative relationship between impulsivity and meal planning. No relationship was found for impulsivity and consumption of low-fat products, just like for impulsivity and traditional eating. Key words: eating behavior, eating disorder, eating behavior patterns, impulsivity.
The Relationship of Eating Behaviors to Impulsivity
Keywords: Psiholoģija; ēšanas uzvedība; ēšanas traucējums; ēšanas uzvedības modeļi; impulsivitāti