Nieru audzēju datortomogrāfiskā izmeklēšana, diferenciāldiagnostikas algoritmi - Upane, Aira (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma: Nieru audzēju datortomogrāfiskā izmeklēšana, diferenciāldiagnostikas algoritmi. Tēmas aktualitāti pamato/nosaka – nepieciešams pētīt nieru audzēju diagnostikas iespējas ar datortomogrāfisko izmeklēšanas metodi, tai skaitā, izmantojot to diferenciāldiagnostikā. Diferenciāldiagnostikā rinda ir iespējamo stāvokļu vai slimību, kas varētu izraisīt simptomus, saraksts, kas sastādīts, pamatojoties uz informāciju par pašreizējiem pacienta simptomiem, medicīnisko vēsturi un fiziskās apskates rezultātiem. Darba mērķis: noteikt nieru audzēju diferenciāldiagnostikas algoritmu efektivitāti datortomogrāfiskajā izmeklēšanā. Pētniecības uzdevumi: 1.Raksturot nieru funkcijas un iespējamos funkcionālos traucējumus. 2.Aprakstīt nieru darbības traucējumu diagnostiku un datortomogrāfiskā izmeklēšanu. 3.Veikt pētījuma metodoloģijas izstrādi un veikt pētījumu. 4.Analizēt rezultātus, izdarīt secinājumus un izstrādāt ieteikumus. Pētniecības jautājums: Kādā veidā nieru audzēju datortomogrāfiskā izmeklēšana ietekmē diferenciāldiagnostikas algoritmu pielietošanas efektivitāti? Pētniecības metodes: literatūras analīze, empīriskā metode. Pētniecības instruments: datu apstrāde. Pētījuma rezultāti: 10% pacientu tika konstatētas angiomiolipomas. Angiomiolipoma ir labdabīgs audzējs. Lai gan angiomiolipoma ir labdabīgs audzējs, tam palielinoties, pieaug spontānas asiņošanas risks nierēs. Ir tikai divi gadījumi, kuros ir nieru audzēji. Līdz ar to varam secināt, ka sastopams izmeklējumos reti vai arī šādi pacienti netiek savlaicīgi nosūtīti uz radioloģiskajiem izmeklējumiem. Atslēgvārdi: nieru audzēji, funkcionālie traucējumi, datortomogrāfiskā izmeklēšana, nieru diagnostikas iespējas

Bachelor’s theme: Computer tomography of kidney cancer, algorithms of differential diagnostics. The topicality of the issue is justified/determined by that it is necessary to study the potentialities of diagnosis of kidney tumors by computed tomography examination method, including its use in the differential diagnosis. The differential diagnosis line is a list of possible conditions for diseases that could cause symptoms based on information about the patient's current symptoms, medical history, and physical examination results. Purpose of the work to determine the efficiency of differential diagnostic algorithms in computed tomography examination of kidney tumors. Research tasks: 1. To describe the renal function and possible functional disorders. 2. Describe the diagnosis and computed tomography examination of renal disorders. 3. To develop a research methodology and conduct research. 4. Analyze the results, present conclusions, and provide recommendations. Research question: How does computed tomography of kidney tumors influence the effectiveness of differential diagnostic algorithms? Research methods: literature analysis, empirical method. Research tool: data processing. Research results: Angiomyolipomas were detected in 10% of patients. Angiomyolipoma is a benign tumor. Although angiomyolipoma is a benign tumor, as it grows, the risk of spontaneous kidney bleeding increases. There are only two cases of kidney tumors. Therefore, it can be concluded that it is rare in investigations or there are problems of simple case detection.
Computer tomography of kidney cancer, algorithms of differential diagnostics
Keywords: Medicīna; nieru audzēji; funkcionālie traucējumi; datortomogrāfiskā izmeklēšana; nieru diagnostikas iespējas