Ilgtermiņa rezultātu vērtēšana pēc populārām cirkšņa trūču operācijām - Šņigirovs, Viktors (Latvijas Universitāte, 2015)
Cirkšņa trūču operācija jeb plastika mūsdienās ir viena no visbiežāk veiktajām operācijām pasaulē. Turklāt, tā ir arī vienīgā zināmā radikālā cirkšņa trūču ārstēšanas metode, neatkarīgi no to veida vai izcelsmes, tāpēc ir svarīgi izvērtēt pieejamos trūču plastikas veidus, lai izvairītos no atkārtotu trūču veidošanās vai citām pēcoperācijas komplikācijām. Darba mērķis ir novērtēt ilgtermiņa rezultātus pēc populārām cirkšņa trūču operācijām, izvērtējot recidīvu biežumu, to attīstīšanās ātrumu, kā arī citu komplikāciju veidus un to ietekmi uz dzīvesveidu. Pētījumā secināts, ka recidīvi Bassini metodei ir statistiski biežāk, nekā metodēm, kurām izmanto implantus – Lihtenšteina beziestiepuma hernioplastija un transabdominālā preperitoneālā metode. Recidīvs rodas viena līdz divu gadu laikā pēc veiktas trūces plastikas. Noskaidrots, ka implants nav ticams hronisku sāpju riska faktors, un beziestiepuma metodēm tās novēro tikpat bieži. Hronisku sāpju biežums, intensitāte un ietekme uz dzīves kvalitāti starp metodēm būtiski neatšķiras. Kopējais implanta izraisīto komplikāciju daudzums nav liels un tas būtiski neietekmē dzīves kvalitāti. Pētījumā implanta infekcija netika konstatēta. Svešķermeņa sajūta Lihtenšteina beziestiepuma hernioplastijai 2,61%, bet transabdominālajai preperitoneālai metodei 14,29%.

Hernias are among the oldest recorded afflictions of mankind, because of the big incidence. However, definitive treatment of all inguinal hernias, regardless of their origin or type, is surgical. For that reason, repair of inguinal hernia is one the most commonly performed operation worldwide. There are many methods to do hernia repair, but which one is the best, which one gives the best long-term results. Aim of this research is to research popular inguinal hernia repair methods. After analyzing 3 to 8 years old 243 patients medical histories from hospital ”Bikernieki” and ”Latvijas Juras medicinas centrs” and calling to these patients afterwards, we found that there are three popular repair methods in Latvia − Bassini's repair, Lichtenstein tension-free hernioplasty and transabdominal preperitoneal repair. Patients who complained about pain in groin area came to us for a visit to be checked out for a recurrent inguinal hernia or the reason of pain. In Bassini's repair method group there was more recurrences then in Lichtenstein tension-free hernioplasty and transabdominal preperitoneal repair. Implant in tension free hernioplasty is not risk factor for chronic pain. There was no significant difference in chronic pain between groups in frequency, intensity and effect on life. There was only some implant complications in our study. We found no cases of implant infection, but sense of foreign body was in 2,61% for Lichtenstein tension-free hernioplasty and 14,29% for transabdominal preperitoneal repair.
Analysis of long-term results after most popular inguinal hernia repair methods
Keywords: Medicīna; Cirkšņa trūce; Cirkšņa trūces plastika; Cirkšņa trūces operācijas komplikācijas; Cirkšņa trūču recidīvi; Hroniskas sāpes pēc trūces plastikas