Profesionālo faktoru ietekme uz ķermeņa balsta sistēmu operāciju blokā strādājošām māsām - Matisone, Baiba (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Profesionālo faktoru ietekme uz ķermeņa balsta sistēmu operāciju blokā strādājošām māsām” izstrādāts ar mērķi noskaidrot profesionālo faktoru ietekmi uz ķermeņa balsta sistēmu operāciju blokā strādājošām māsām. Darbs balstīts uz veselības veicināšanas modeli, ko izstrādājusi māsa teorētiķe Nola Pendere (Nola Pender). Teorētiskajā daļā, izmantojot pieejamo literatūru, ir apskatīti profesionālie riska faktori ar kuriem saskaras operāciju blokā strādājošās māsas un to ietekmi uz ķermeņa balsta sistēmu. Pētījuma jautājums ir: “Kādi profesionālie faktori ietekmē ķermeņa balsta sistēmu operāciju blokā strādājošām māsām?”. Darbs sastāv no 41 lapaspuses, 4 nodaļām un 4 apakšnodaļām, secinājumiem, ieteikumiem un rekomendācijām, izmantotās literatūras un avotu saraksta un 4 pielikumiem. Pētījums tika veikts, izmantojot kvalitatīvo pētījumu metodi – daļēji strukturētu interviju. Intervijā piedalījās 10 respondenti, kuri ikdienā strādā operāciju blokā. Par pētījuma bāzi tika izmantota Rīgas X slimnīca, laika posmā no 2022. gada 28. marta līdz 30. aprīlim. Pirms pētījuma uzsākšanas tika iegūta Latvijas Universitātes Medicīnas Fakultātes ētikas komisijas atzinums un Rīgas X slimnīcas atļauja veikt pētījumu. Veicot pētījumu tika sasniegts mērķis - noskaidrota profesionālo faktoru ietekme uz ķermeņa balsta sistēmu operāciju blokā strādājošām māsām un gūta atbilde uz izvirzīto jautājumu, kādi tad ir galvenie faktori, kas ietekmē operāciju māsu ķermeņa balsta sistēmas veselību. Tika konstatēts, ka māsas apzinās riska faktorus un veic preventīvos pasākumus.

The bachelor's thesis “The influence of professional factors on the body support system for nurses working in the operating room” has been developed with the aim to find out the influence of professional factors on the body support system in the operating room nurses. The work is based on a health promotion model developed by sister theorist Nola Pender. The theoretical part, using the available literature, examines the professional risk factors faced by nurses working in the operating room and their impact on the body support system. The research question is: "What professional factors affect the body support system for nurses working in the operating room?". The work consists of 41 pages, 4 chapters and 4 subsections, conclusions, recommendations, list of used literature and sources and 4 appendices. The study was conducted using a qualitative research method - a semi-structured interview. The interview was attended by 10 respondents who work in the operating room on a daily basis. Riga X Hospital was used as the basis of the research, in the period from March 28 to April 30, 2022. Prior to the start of the study, the opinion of the Ethics Commission of the Faculty of Medicine of the University of Latvia and the permission of Riga X Hospital to conduct the study were obtained. The aim of the research was to find out the influence of professional factors on nurses working in the operating system and to answer the question, what are the main factors that affect the health of the nursing system. Nurses were found to be aware of risk factors and take preventive measures.
The influence of professional factors on the body support system for nurses working in the operating room
Keywords: Medicīna; profesionālie riska faktori; ķermeņa balsta sistēma; operāciju māsas; operāciju bloks